Conferință în Protoieria Onești

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, astăzi, 11 iulie, la biserica Parohiei Poiana Sărată, s-a desfășurat conferința preoților Protoieriei Onești, din șirul celor dedicate celor 100 de ani trecuți de la luptele purtate pe aceste meleaguri de armata română, în Primul Război Mondial.</p>

După oficierea Sfintei Liturghii de către un sobor de preoți din care au făcut parte pr. Inspector Ilarion Mâță, paroh la Parohia Hârja, pr. Lăzărel Sinel, paroh la Parohia Poiana Sărată, pr Bogdan Ionel Piștea, preot slujitor la Parohia Grozești-Oituz și pr. Ioan Bitir, preot pensionar, sub protia pr. Ioan Bârgăoanu, protopop al Protoieriei Onești s-a săvârșit o slujbă de mulțumire pentru cei 20 de ani pe care pr Lăzărel i-a închinat slujirii acestei parohii, slujbă la care au fost pomeniți toți cei care s-au botezat și toți cei care s-au cununat în biserica parohială.
După Sfânta Liturghie toți cei prezenți au participat la o conferință ce a avut ca invitați pe domnul profesor Corneliu Stoica și pe domnul colonel în rezervă Paul Valerian Timofte, care au evocat luptele care s-au dat în vara anului 1917 pe Valea Oituzului, marcând prin aceasta evoluția armatei române pe acest front. Tot cu acest prilej, domnul profesor Stoica și-a prezentat cartea sa, o Enciclopedie a Văii Oituzului, Trotușului și Cașinului, în care la loc de seamă se află locașurile de cult din aceste zone. La finalul întâlnirii, domnul Daniel Gurău a prezentat o platformă electronică pentru evidența cimitirelor.
După terminarea conferinței, toți participanții au mers la Cimitirul Internațional închinat ostașilor căzuți pe aceste meleaguri, situat în Poiana Sărată.
(PR. Ion Bârgăoanu)