Conferința preoților din Protopopiatul Sascut

20 Februarie 2020

Joi, 20 Februarie 2020, începând cu ora 10.00, în biserica cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" din localitatea Pâncești, județul Bacău, a avut loc conferința tematică a preoților din Protoieria Sascut, intitulată "Pastorația părinților și copiilor- repere patristice" în contextul anului 2020, declarat în Patriarhia Română drept "Anul omagial al pastorației părinților și copiilor și Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români".

Delegat al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, de la Centrul eparhial, a fost părintele Ciuche Eugen Ciprian, consilier al Sectorului social-filantropic și misionar, care a transmis celor prezenți arhierești binecuvântări din partea Ierarhului.

Premergătoare celui mai important eveniment pro-viață al anului 2020, și anume „Marșul pentru Viață”, din luna martie, sub coordonarea părintelui protoiereu Abageru Vasile, conferința preoților sascuteni a fost susținută de părintele Fera Gelu, de la parohia Urechești 1.

În lucrarea sa, părintele Fera Gelu a expus o serie de idei, structurate în următoarele capitole:
1. Responsabilități creștine ale părinților și copiilor, datoriile dintre soți și a părinților față de copii;
2.Pastorația părinților în educația și creșterea copiilor;
3.Pastorația copiilor în scrierile lui Clement Alexandrinul, ale Sfântului Vasile cel Mare și ale Sfântului Ioan Gură de Aur;
4.Rolul pedagogic al dragostei creștine în formarea părinților, respectiv creșterea și educarea copiilor;
5. Modelul patristic al familiei creștine, pilde creștine de părinți și de copii.

După prezentarea lucrării de către părintele conferențiar, întâlnirea prezidată de către părintele consilier, a avut ca punct central de dezbatere rolul bisericii în susținerea dreptului la viață a tuturor ființelor umane - ca o afirmare a familiei tradiționale și a valorilor acesteia, considerată fiind temelia unei societăți solide și sănătoase, militând pentru încetarea avorturilor, încurajarea nașterii de prunci și a vieții. 
De asemenea, în cuvântul său a vorbit celor prezenți despre importanța conștientizării creșterii copiilor, despre implicațiile morale, fizice și psihice asupra copilului, asupra femeii, asupra familiei și asupra societății, atât în biserică, cât și în afara acesteia, prin diferite programe și activități care pot fi desfășurate în parohii.

Cu binecuvântarea și la îndemnul Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, duminică, 22 martie 2020, după oficierea Sfintei Liturghii, în Protoieria Sascut, se va organiza "Marșul pentru Viață", în cele două locații: Sascut și Podu Turcului. Sunt așteptați să participe toți cei care acceptă să dea curs invitației de a fi, preț de câteva ore, glasul celor privați de șansa la viață. 

La finalul întâlnirii, părintele protopop Abageru Vasile a transmis preoților noile reglementări și dispoziții de la Centrul eparhial făcând referire la înscrierile pentru examenele de grade preoțești. Totodată, a adus la cunoștință și noile reglementări stabilite la nivel de protopopiat, precum invitația de a se organizarea în perioada Postului Paștelui, întâlniri ale cercurilor pastorale, prima întâlnire stabilită, fiind, în cercul pastoral "Enache Herescu" și va cuprinde oficierea slujbei Sfântului Maslu la Spitalul Polimed din localitatea Podu Turcului, cu ocazia zilei de 8 Martie.

De asemenea, părintele secretar, Grigoraș Alexandru a prezentat colegilor, faptul că a primit binecuvântarea Chiriarhului de a înființa corul psaltic "Sfântul Antipa" al Protoieriei Sascut precum și o Școală de Muzică pentru studierea muzicii psaltice în localitatea Sascut, invitându-i pe aceștia să se alăture în număr cât mai mare. 

(pr. Albu Gabriel)