Conferință preoțească în Protoieria Sascut

Astăzi, 10 mai 2018, începând cu orele 10:00, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, preoții din Protopopiatul Sascut s-au reunit în ședința lunară la Biserica "Adormirea Maicii Domnului", din Parohia Pâncești, comuna Sascut, prilej cu care au dezbătut tema" Rolul mănăstirilor, al vetrelor de formare duhovnicească și al pelerinilor în menținerea unității de credință și de neam”- conferențiar fiind PC Pr. Chitic Ciprian de la Parohia Căbești, comuna Podu Turcului.

În expunerea sa, PC Pr. conferențiar, a punctat importanța mănăstirilor și a vetrelor de formare duhovnicească, precum și rolul pelerinilor în menținerea unității de credință și de neam: "Mănăstirile sunt adevărate Cetăți ale Ortodoxiei, ale tradiției, ale moralei și rânduielii Bisericii noastre Ortodoxe: Din Mănăstire izvorăște tezaurul liturgic și iconografic al Bisericii sau cultura fundamentală, originară a poporului" (Pr. arhim. David Petrovici)". 

De asemenea, a enumerat principalele curente filozofice și ideologii politice, evidențiind impactul acestora asupra credinței și a vieții religioase: 

"Biserica lui Hristos se confruntă și astăzi cu expresii extreme sau chiar provocatoare ale ideologiei secularizării, prezente în evoluțiile politice, culturale și sociale", a spus părintele conferențiar, subliniind totodată,  idei referitoare la provocările trasate de ideologiile naționaliste expansive și patriotismele defensive, asupra universalității Bisericii Ortodoxe.

Delegat de la Centrul Eparhial a fost PC Pr. consilier Daniel Alexandru Zamfir, sectorul administrativ-bisericesc, care a transmis celor prezenți din partea Ierarhului, arhierească binecuvântare și a preluat conducerea ședinței. 

După ce a mulțumit PC Pr. Chitic pentru efortul depus pentru pregătirea și susținerea conferinței, PC Pr. consilier a adus, la rândul său, o serie de completări la tema prezentată. 

În încheiere, au fost aduse în atenție și s-au discutat diferite aspecte și probleme întâmpinate de parohiile din cuprinsul Protoieriei, de ordin  administrativ, cultural și social-filantropic.

La finalul ședinței, cei prezenți au  asistat la un moment cultural dedicat Centenarului și comemorării "Făuritorilor Marii Uniri de la 1918", prezentat de copiii de la Școala Generală din Parohia Țepoaia, sub îndrumarea Pr. paroh Liviu Ionuț Apetrei.

Tot astăzi, a avut loc, în cadrul Biroului de asistență - socială al Protoieriei Sascut, sub îndrumarea PC Pr. Protoiereu Negoiță Ioan, informarea și recrutarea voluntarilor (preoți, profesori, elevi de liceu) care vor participa la proiectul intitulat: Școala de vară internațională "Episcop Teodosie Atanasiu", Sascut-2018. Aceștia au lucrat pe fișele de ateliere, au stabilit programul, activitățile și rolul fiecăruia în deșfășurarea proiectului. Coordonator a fost  Carla Pișcu - asistent social al Fundației "Episcop Melchisedec", Filiala Bacău.

 

(Pr. Albu Gabriel Ciprian)