Conferință pastoral – misionară în Protopopiatul Buhuși

Miercuri, 11 septembrie 2019, la sediul Protopopiatului Buhuși, în Catedrala „Sf. Nicolae”, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, a avut loc, în prezența părintelui protopop Vasile Cozma, conferința pastoral – misionară a preoților din Protopopiatul Buhuși.

În contextul „Anului omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari), părintele Toma Constantin de la Parohia Gârleni a prezentat lucrarea cu tema „Biserica și viața spirituală în Satul Românesc”.

În cadrul lucrării părintele a surprins câteva aspecte ale satului românesc din vechime până în prezent:

-satul este depozitarul valorilor spirituale, culturale și identitare transmise până la noi;

-satul românesc este un trup viu, care se află în plin timp istoric cu vremuri bune și vremuri rele;

-satul este oglinda sufletului românesc, în care se arată, după caz, hărnicia sau delăsarea, responsabilitatea sau indiferența noastră;

-activitatea spirituală în satul românesc este o expresie firească și necesară a stării țăranului; prin viața religioasă omul are la dispoziție o cale de împăcare și stabilitate a existenței lui în lume.

În partea a II-a a conferinței au fost discutate probleme administrative și pastoral – misionare existente în parohiile din cuprinsul Protopopiatului, părintele protopop punând accent pe două dintre îndatoririle preoților:

-principala grijă a preotului în parohie trebuie să se manifeste în primul rând față de copii și bătrâni;

-prin implicarea preotului în parohie, Biserica devine cea mai bună păstrătoare a bunurilor și valorilor atât materiale, cât și spirituale.

Au fost evidențiați preoții Rotaru Alexandru de la Parohia Hociungi I și Pristavu Dumitru de la Parohia Hociungi II, care într-o perioadă scurtă de timp au reabilitat în întregime casele parohiale aflate într-o stare precară, reușind fiecare să locuiască în ele împreună cu familiile lor, în mijlocul credincioșilor.

Tot acum s-a definitivat și programul întâlnirilor din cadrul celor patru cercuri pastorale ale protopopiatului până la sfârșitul anului.