Conferința internațională „Sisteme integrate în îngrijirea pe termen lung”, la București

În perioada 9-10 mai 2019, Facultatea de Sociologie și Asistență socială din cadrul Universității București, a găzduit Conferința internațională „Integrated Systems în Long – Term Care” (Sisteme integrate în îngrijirea pe termen lung), organizată de Compania TZMO România, în parteneriat cu Facultatea de Filosofie și Științe Social – Politice din cadrul UAIC Iași, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială – Universitatea București, Organizația Umanitate în Comunitate și TZMO Polonia.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Pr. Ilarion Mâță a reprezentat Biroul de Asistență Socială al Sectorului Social – Filantropic eparhial, iar în calitate de cadru didactic universitar asociat al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași - Secția Teologie Socială, a fost delegatul Pr. Prof. Univ. Dr. Ion Vicovan, Decanul Facultății de Teologie la acest eveniment care a reunit și profesorii de la facultățile care pregătesc viitorii asistenți sociali din București, Iași, Cluj și Timișoara.

Conferința a reunit mediul academic din domeniul social și medical, directori de instituții pentru persoane vârstnice și experți în formarea profesională gerontologică din țară și străinătate.

Aflată la a cincea ediție, Conferința a reprezentat o noutate prin prisma invitaților săi din mai multe țări de pe trei continente.

Conferința a debutat cu prezentarea partenerilor și a colaboratorilor acestora, având în față și reprezentanți ai autorităților centrale, Ministerul Muncii și Justiției Sociale și a Ministerului Sănătății, care au vorbit despre noutățile din domeniu, proiectele în derulare și noile politici publice.

Prof. Univ. Dr. Doru Buzducea, Decanul Facultății de Sociologie și Asistență Socială București și Președintele Colegiului Național al Asistenților Sociali din România, în calitate de gazdă a evenimentului, a trasmis urările de bun venit. Decanul Facultății de Filosofie și Științe Social – Politice din Iași a moderat  prima parte a întâlnirii și a făcut cunoscut programul pentru toată conferința.

A urmat prima serie de conferințe moderate de Prof. Univ. Dr. Daniela Șoitu de la Departamentul de Sociologie și Asistență Socială din cadrul FFSSP Iași și Lect. Univ. Dr. Aurelia Curaj de la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din București. Lectorii din India, Japonia, SUA și Rusia au impresionat prin expunerile foarte actuale ale sistemului social pentru îngrijirea pe termen lung regăsit în aceste țări și standardele foarte ridicate ale îngrijirii socio – medicale.

Tot în prima zi a conferinței au urmat mai multe workshop-uri paralele care au avut loc în mai multe spații, pe teme diferite.

A doua zi, în data de 10 mai 2019, conferința a inclus prelegeri deosebit de importante, susținute de profesori din Norvegia, Austria, Germania și România. (Liliana Pânzaru)