Conferință duhovnicească la liceul teologic ortodox romașcan

Joi, 31 martie 2016, la Liceul Teologic ”Episcop Melchisedec” din Roman a avut loc, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, un eveniment cu caracter  duhovnicesc, la care au participat pr. Ioan Bârgăoanu, protoiereu de Onești, și Arhim. Andrei Ioniță, mare eclesiarh al Catedralei Arhiepiscopale "Sf. Cuvioasă Parascheva" din Roman.

Genericul întâlnirii organizate astăzi la seminarul teologic ortodox din Roman a fost „Pastorația tinerilor”, în conformitate cu tematica Anului omagial al educației religioase și al tineretului creștin. Expunerea părintelui protopop Ioan Bârgăoanu a semnalat necesitatea ca filonul central al demersului pastoral adresat tinerilor să fie educația euharistică. În calitatea sa de cunoscător al operei Sf. Simeon Noul Teolog, părintele Ioan a reliefat rolul duhovnicului în viața adolescentului ca îndreptățit purtător al portofoliului de cel mai bun prieten. Totodată, părintele protopop a recomandat tinerilor din asistență să mediteze mai adânc la paza cugetului și la trezvie, aplecându-se cu zel spre practicarea rugăciunii minții. Recursul la actualitate a fost făcut prin reliefarea maladiilor societății de tip consumist, precum și prin aducerea în discuție a chestiunii terorismului islamic.

Părintele Andrei Ioniță a transmis apoi binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, din încredințarea căruia a avut loc acest eveniment deosebit. În încheierea evenimentului, pr. Ionuț Amărinii, directorul Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” din Roman a declarat: ”Invitatul principal al conferinței este un vrednic purtător al demnității de alumnus al școlii patronate de Episcopul Melchisedec Ștefănescu, iar verva cu care a prezentat învățătura de credință a făcut ca tinerii elevi să-l aprecieze în mod deosebit. Aceștia au simțit că le vorbește un prieten, căruia nu au ezitat să-i adreseze întrebări interesante. Îi mulțumim Înaltpreasfințitului Ioachim pentru binecuvântarea acordată pentru realizarea acestui eveniment, din moment ce conferențiarul pe care ni l-a rânduit are o carismă deosebită, și a realizat, prin lucrarea și cuvântul său, o strălucită odă despre păstorii de suflete” (protos. Gabriel Roșu)