Conferință duhovnicească de excepție, în municipiul Onești

05 Aprilie 2016

Luni, 4 aprilie a.c., Sala Cinema “Capitol” din Onești a fost plină de oameni dornici de cunoaștere și îmbogățire duhovnicească, care au participat la conferința, intitulată sugestiv "Bătrânii frumoși și liberi – O perspectivă inedită asupra fericirii" , susținută de către domnul profesor Cornel Constantin Ciomâzgă, jurnalist și scriitor creștin,  foarte cunoscut și admirat de publicul român.

Organizatorii acestui eveniment înălțător situat pe “Calea Postului” către "Sfânta Înviere" au fost Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, Protopopiatul Onești și Asociația “Sf. Voievod Ștefan cel Mare” – Hârja, alături de primăria Onești.

Conferința a debutat cu prezentarea distinsului oaspete de către Părintele Protopop Ioan Bârgăoanu, fiind apoi moderată de către Părintele Nicolae Zaharia de la Parohia "Sfântul Nicolae" din Onești.

Domnul prof. Cornel Constantin Ciomâzgă  a prezentat etapizat operele sale, punând un amplu accent pe povestea ultimei sale apariții editoriale.

Cărțile mele se nasc și există printr-un împrumut pe care îl fac din realitate.  În 1990 am inițiat o rubrică, într-o gazetă la care scriam la vremea aceea, care se chema chiar așa, In Extremis; propunându-mi să vorbesc despre situații și cazuri aflate la limita vieții. Nu a fost nevoie să scriu, decât probabil, primul și al doilea subiect, pe restul nu le-am mai căutat eu ci m-au căutat ele pe mine. Așa au luat ființă cărțile mele.”

Cartea “Se întorc morţii acasă” este un proiect complex ca partitură literară, având în compoziţie poveste, învăţătură şi pildolologie creştină. Este un demers literar care a gestat aproape un sfert de veac! Este o operă inedită ce are un subiect amplu şi complex, reliefând o poveste reală de  viață în care un torționar ajunge să se spovedească la un duhovnic pe care îl chinuise în temnițele comuniste, trăind experienţa unei convertiri spectaculoase. Fostul torționar, înţelege până la urmă ce înseamnă iubirea, iertarea, sensibilitatea, bunătatea şi alte asemenea “ingrediente” care pentru el nu existaseră în vocabularul său existențial.

După prelegerea susținută, invitatul a răspuns întrebărilor venite din public, întâlnirea fiind încheiată cu o rugăciune colectivă. Imediat după acest moment, au fost lansate cărțile domnului profesor, "Lucrarea" și "Se întorc morții acasă" , iar cei doritori le-au achiziționat pentru biblioteca personală. (Pr. Daniel-Ionel Marari)