Conferință de excepție și lansare de carte la Biserica Domnească din Roman

Cu binecuvântarea IPS Ioachim, în ziua de serbare a Sfântului Daniil Sihastrul, la Biserica Domnească din Roman, domnul Prof. Univ. Dr. Nicu Gavriluță  și pr. Dr. Ilarion Mâță au susținut conferința „Provocările secularismului, crizele senectuții și identitatea românească în An Centenar”. În partea a doua a întâlnirii, a fost lansat volumul ”Ceasul alegerii”, ce îl are ca autor pe dl. prof. Constantin Adamovici.

Evenimentul, desfășurat cu binecuvântarea IPS Ioachim, a debutat, începând cu ora 14.00, cu întâlnirea reprezentanților tinerilor din Asociația Tinerilor Ortodocși Români de la filialele din Moldova, în cadrul celei de a doua ediții a „ATOR-eanului moldovean”. Cu acest prilej, au fost organizate workshopuri și sesiuni de comunicare și socializare în cadrul cărora au fost diseminate, timp de două ore, teme de actualitate și interes pentru tânăra generație.

În cea de-a doua parte a evenimentului, începând cu ora 16.00, un grup de elevi de la Colegiul Național „Roman Vodă” din Roman, coordonați de doamna învățător Erimia Lilia, în fața a peste 100 de romașcani prezenți în Biserica Domnească, a susținut un micro-recital de colinde spre bucuria auditoriului, fiind răsplătiți cu aplauze, dar și cu dulciuri după frumoasa tradiție românească.

Apoi, auditoriul a fost încântat de discursul academic al domnului Prof. Univ. Dr. Nicu Gavriluță, de la catedra de Filosofie și Științe Social—Politice din cadrul Universității „Al. I. Cuza” Iași care a vorbit despre noile oferte ale societății de consum pentru tânărul contemporan aflat la răspântia ideilor de import. În discursul său, profesorul ieșean a așezat în paralel modul de receptare a axiologiei valorilor de către generațiile de acum o sută de ani și de către cele actuale.

Totodată, distinsul profesor a prezentat două volume ce poartă semnătura domniei sale, „Noile religii seculare” și „Globalizare și identitate românească”, abordând din perspectiva cercetătorului în domeniul științelor sociale subiecte cum ar fi „corectitudinea politică”, receptarea noilor ideologii de import, dependența de tehnologie, transumanismul, dialogul dintre necesitatea integrării europene și asumarea identității cultural-religioase naționale. Profunzimea ideilor, modul elaborat de prezentare, atitudinea mărturisitoare, argumentația solidă și problematizarea au reușit să transmită publicului trăirile vorbitorului și să provoace ropote de aplauze.

De asemenea, părintele Ilarion Mâță, inspector eparhial în cadrul Sectorului social-filantropic al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, directorul Asociației „Sfântul Ștefan cel Mare Hârja”, asistent universitar și colaborator al Dl. Prof. Univ. Dr. Nicu Gavriluță, a vorbit despre crizele senectuții și vulnerabilitatea socială, despre soluțiile viabile născute din acțiunile voluntariatului, prin implicarea tinerilor în vederea integrării vârstnicilor și diminuarea sentimentului inutilității sociale.

În partea a doua a întâlnirii, tinerii din ATOR au susținut câteva colinde, apoi a fost prezentat volumul „Ceasul alegerii” ce poartă semnătura dl. prof. Constantin Adamovici, de către doamna Mihaela Băltoi, profesor de limbă și literatură română la CNRV Roman, care a și prefațat această trilogie. În prezentare a fost subliniată dimensiunea religioasă a pieselor profesorului C. Adamovici și expresivitatea ce derivă din abordarea mistică a evenimentelor biblice. Apoi, a luat cuvântul dl prof. Adamovici care a vorbit despre geneza acestor piese și despre valoarea lor pentru tinerii care își doresc să perceapă și altfel contextul biblic. Emoția autorului, care a împărtășit publicului trăiri și sentimente din perioada în care a activat ca profesor la Seminarul „Sf. Gheorghe ” din Roman, a fost împărtășită și de cei prezenți, cu atât mai mult cu cât, în public s-au aflat și reprezentanți ai Protopopiatului Roman, între care părintele protopop Dragoș Munteanu.

După sesiunea de întrebări venite din partea auditoriului, la care au răspuns distinșii invitați, au fost înmânate diplome de excelență doamnelor profesoare implicate în proiectul parohial „Școala din pridvorul bisericii”, ajuns anul acesta la a treia ediție. Părintele Valentin Băltoi a mulțumit celor care au ales să fie prezenți la această activitate și a dăruit domnului profesor Nicu Gavriluță o icoană cu Sfânta Parascheva, ocrotitoarea Eparhiei Romanului și Bacăului.

La final, Dl. Prof. Univ. Dr. Nicu Gavriluță a oferit doritorilor cărți cu autograf, iar participanților la eveniment li s-a pus la dispoziție, în pridvorul bisericii, ceai și gustări.