Concursul de șah online în Parohia Poduri, Protoieria Moinești

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul  Romanului și Bacăului,  sâmbătă 11 iulie 2020,  a avut loc, online, Concursul de Șahorganizat în contextul Anului omagial al pastorației părinților și copiilor și Anului  comemorativ al filantropilor ortodocși români, în Parohia Poduri, Protopopiatul Moinești.

Concursul de șah rapid s-a desfășurat în sistem „open elvețian”, cu cinci runde de joc, la care au evoluat  20 de sportivi, la două categorii de vârstă: ciclul primar si ciclul gimnazial, fiecare sportiv având la dispoziție 10 minute pentru fiecare partidă. Copiii au avut parte de o experiență unică, instructivă, interesantă uneori buclucașă, datorită unor mici probleme de rețea și conexiune, însă, până la urmă, au reușit să aibă o prestație foarte frumoasă, bucurându-se de acest joc minunat, acest sport al minții care este considerat un test de inteligență, o poezie a  luptei, o gimnastică intelectuală, un univers comprimat, un  joc inepuizabil  asemănător vieții,  o artă ce dezvoltă memoria, gândirea logică,  creativitatea, capacitatea de luare a deciziilor, răbdarea, respectul față de semeni și alte aptitudini, atitudini și abilități.

Duminică, 12 iulie, după Sfânta Liturghie, în curtea bisericii cu hramul „Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul” Poduri, a avut loc, respectând măsurile de prevenție, premierea participanților la concurs în prezența autorităților locale, reprezentate de doamna primar, Diana Narcisa Miclăuș, și a membrilor Consiliului parohial, întruniți pentru ședința anuală.

Preotul paroh, Popa Vasile, a înmânat câștigătorilor 12 icoane reprezentând pe Sfinții Părinți  Ioachim și Ana și diplome personalizate, iar pentru toți  șahiștii podureni, icoane, diplome și dulciuri oferite de Parohia Poduri.

Cu această ocazie părintele Parfene Dumitru, arbitru și instructor de șah, a rostit o alocuțiune despre importanta educației creștine în familie, i-a felicitat pe toți participanții la această activitate și a adus mulțumiri celor implicați în proiect:

„Mulțumim  Înaltpreasfințitului părinte  Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului pentru arhiereasca binecuvântare,  părintelui  protopop Costel Mareș care se implică cu dăruire în buna desfășurare  a tuturor programelor educative desfășurate cu tinerii  în parohia noastră și în Protoieria Moinești. Mulțumim domnului Gabăr Iulian din București care a asigurat arbitrajul și asistenta tehnică de specialitate necesară defășurării competiției. Mulțumesc părinților care au înțeles rolul important al acestor activități educative  in viața copiilor lor. În mod deosebit adresez mulțumiri și aprecieri copiilor, care s-au adaptat repede la noile condiții impuse în perioada pandemiei, participând cu entuziasm la acest concurs și la alte activități șahiste organizate online în această vară. În felul acesta menținem comuniunea și solidaritatea  între noi, atât de importante în contextul actual, sprijinim părinții în relația cu copiii lor,  ne bucurăm de realizările și împlinirile fiecăruia, ne încurajăm reciproc, în această perioadă grea, și încercăm, cu ajutorul lui Dumnezeu, să păstrăm vie flacăra credinței, a nădejdei și a dragostei creștine”