Comuniune euharistică în Protopopiatul Sascut

06 Februarie 2014

Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, s-a aflat astăzi, 6 februarie, în mijlocul preoților din Protoieria Sascut.

Preoţii Protopopiatului Sascut s-au reunit joi, 6 februarie, în contextul sinaxei slujitorilor sfintelor altare din această protoierie. Conform tradiției, întâlnirea a debutat cu slujba Dumnezeieștii Liturghii, oficiată de Preasfinţitul Părinte Ioachim Băcăuanul, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, în biserica "Adormirea Maicii Domnului" din Pănceşti. În cadrul slujbei, preotului Constantin Abageru, de la parohia Parava i-a fost oferită distincția de iconom stavrofor, iar la sfârșitul acesteia, Preasfinția Sa a oficiat o slujbă întru pomenirea vrednicului de pomenire episcop Teodosie Atanasiu (1851 – 1927), originar din Sascut, de la a cărui mutare la cele veșnice se împlinesc mâine 87 de ani. "La începutul unui an, sinaxele presupun o mare dimensiune spirituală și pastoral-misionară deosebită pentru preoții noștri. Mai întâi, ne întâlnim în jurul potirului dragostei lui Iisus Hristos. Astfel, ne amintim că, în calitatea noastră de fii și păstori ai Bisericii, trebuie să ne împărtășim cu Mântuitorul Hristos și să dobândim putere sufletească, pentru ca în virtutea acestei puteri să putem continua calea mai departe, prin labirintul întortocheat al acestei vieți, mergând  către Hristos, spre limanul mântuirii. Sinaxa de anul acesta a avut și o conotație aparte, mai ales că Sfântul Sinod a decis serbarea Tainei Sfintei Spovedanii şi a Sfintei Împărtăşanii. Noi am luat exemplul bun, astfel că ne-am angajat să ne împărtășim, să sorbim din potirul dragostei lui Hristos și să ne amintim că suntem fii ai Celui Preaînalt. Deci, Sfânta Împărtășanie este esențială pentru viața Bisericii, iar preotul, în aceste sinaxe, în jurul ierarhului, își amintește de ziua hirotoniei sale, când a primit, de la ierarhul care l-a hirotonit, Trupul lui Hristos. Primind acest Trup în mână, ierarhul îi spune: „Primește acest Odor și-L păstrează pe El până la a doua venire a Domnului nostru Iisus Hristos, când are să-L ceara de la tine”. Aceasta înseamnă că, în cadrul slujbei cu ierarhul, preoții își amintesc de acest moment și de faptul că nu ei înșiși iau Trupul de pe Sfântul Disc, ci îl primesc aşa cum li s-a oferit în ziua hirotoniei", a relatat PS Ioachim Băcăuanul.

Episcopul-vicar al Eparhiei Romanului şi Bacăului a explicat că sinaxa are o conotaţie liturgică, întrucât preoţii îşi amintesc şi experimentează maniera de a sluji în sobor. "În general, ei slujesc în parohiile în care au fost trimişi. Atunci, toţi fiind împreună, îşi împropriază mai bine mişcările liturgice. În cadrul acestor sinaxe noi avem ocazia să le împărtăşim preoţilor un cuvânt pastoral, pentru a-i încuraja în viaţa lor misionară. Slujitorii sfintelor altare au datoria de a fi cei care administrează tainele împărăţiei lui Dumnezeu. Prin Taina Hirotoniei, preoții primesc şi mandatul de a administra lucrurile Bisericii şi de a-i povăţui pe credincioşi pe calea mântuirii. Am avut parte de o întrunire frumoasă la Sascut. Părintele protopop Ioan Negoiţă ştie să îi focalizeze pe preoţi, mai ales că Protopopiatul Sascut este cel mai tânăr din eparhia noastră. În cadrul întâlnirii noastre am fixat premisele sărbătorilor de anul acesta. Episcopul Teodosie Atanasiu este originar din părţile Sascutului. Ştim că anul acesta vor fi marcaţi cei 100 de ani de când a început Primul Război Mondial. Protopopiatul Sascut, alături de Protopopiatul Oneşti, are datoria de a organiza în cursul acestui an manifestări pentru pomenirea eroilor care s-au sacrificat pentru apărarea valorilor naţionale. Ştim că teatrul de război, întoarcerea armelor şi alte evenimente din acele vremuri au avut loc pe teritoriul Eparhiei Romanului şi Bacăului. Astfel, Unirea Transilvaniei cu Țara din 1918 şi terminarea Primului Război Mondial se datorează victoriilor românilor de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz, aflate pe teritoriul eparhiei noastre. Nădăjduim ca Bunul Dumnezeu să ne ajute să împlinim manifestările programate pentru acest an, iar timpul pe care ni l-a dat Dumnezeu să-l transfigurăm în contextul istoriei actuale", a adăugat Preasfinţia Sa.