Comunicare pentru Comuniune: O nouă sesiune de formare pentru 15 preoți din Protoieria Bacău

Protopopiatul Bacău, având binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim și la inițiativa părintelui protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche a derulat luni, 6 februarie 2023, o nouă sesiune de formare pentru 15 preoți din comunități urbane și rurale, sub forma unui curs intitulat „Comunicare pentru Comuniune”. Acest demers vine în contextul Anului Omagial al pastorației persoanelor vârstnice și are ca scop principal dezvoltarea abilităților de comunicare și relaționare ale preoților în interacțiunea cu credincioșii vârstnici, copii, tineri sau adulți.

Gazda acestui eveniment a fost Biserica „Ștefan cel Mare” – Aviație, din Municipiul Bacău, care a pus la dispoziție sala Așezământului Social de care dispune. Susținerea cursului a fost în grija doamnei Amalia-Mihaela Petrovici, formator acreditat, lector universitar, doctor în filosofie și absolventă a Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj. 

Ziua structurată în două sesiuni, a debutat cu sosirea participanților și a continuat deslușirea tainelor artei comunicării prin exemple practice, jocuri și modele de bună practică, toate fundamentate pe temeiul Scripturii care întărea cele predate prin intermediul versetelor Sfinților Părinți. 

La finalul zilei, preoții prezenți au dobândit noi abilități precum:

  • dezvoltarea unor abilități de comunicare și relaționare, abilități interpersonale și de gestionare a emoțiilor, în interacțiunea cu credincioșii – copii, tineri, adulți și vârstnici;
  • dezvoltarea capacității de reflecție privind rolul comunicării în interacțiunea cu aproapele;
  • aprofundarea principiilor de bază ale comunicării care susțin și fundamentează practica comunicării și descoperirea prin Duh;
  • utilizarea comunicării într-un mod optim și adecvat nevoilor credincioșilor;
  • fructificarea comunicării prin Cuvânt – semn dătător de viață, Lumina. cea adevărată, care luminează pe tot omul ce vine în lume și însemn al iubirii pentru celălalt;
  • cultivarea inteligenței emoționale pentru comuniune cu semenii;
  • învățarea împărtășirii Cuvântului prin îmbinarea stilurilor Vizual, Auditiv, Kinestezic (VAK) pentru o mai bună receptare a învățăturii creștine.

Acest curs continuă șirul sesiunilor de formare pentru preoții Protoieriei Bacău și pe parcursul anului 2023, sesiuni menite să îmbogățească abilitățile preotului de a comunica în comunitatea pe care o slujește, dar și de a veni în ajutorul celor încredințați spre păstorire prin metode practice și cu un scop bine definit. În viitorul apropiat, în perioada 6-8 Martie 2023, alți 15 preoți vor participa la un nou curs care le va conferi o nouă specializare recunoscută de către Autoritatea Națională pentru Calificări – Lucrător cu tineretul. De asemenea, în luna Mai este programat un alt curs de comunicare și relații vii, având ca și componentă principală relația preotului cu vârstnicul din parohie. 

Pr. Răzvan-Dimitrie Radu