Comemorare în Parohia Lețcana

07 Noiembrie 2017

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, duminică, 5 noiembrie 2017, a avut loc în Parohia Lețcana din Protopopiatul Buhuși, slujba de pomenire a slujitorilor lui Dumnezeu, preoți care în decursul timpului au păstorit această parohie, sfințindu-se totodată și monumentul funerar ridicat în memoria lor.

 

Izvoarele istorice spun că în anul 1450, binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, donează  Mănăstirii Bistrița moșia Lețcani, care cuprindea întreaga suprafață pe care astăzi se află satul Racova. Mănăstirea Bistrița deține și administrează moșia Lețcani, până în anul 1864, când, prin secularizarea averilor mănăstiresti, aceasta intră în proprietatea statului, pământul este împărțit țăranilor și astfel se naște satul Racova. Din anul 1964 numele de Lețcana devine toponim al zonei și al bisericii unde părinții călugări înălțau rugăciuni către Dumnezeu.

La 15 iunie 1774 găsim precizarea că în Lețcana existau 86 de case recenzate sub denumirea „oamenii Mănăstirii Bistrița din Ocolul Bistrița, ținutul Neamțului”, printre care locuiau doi duhovnici, de aici deducem că toți acești credincioși aflați pe moșia Mănăstirii Bistrița și cârmuiți duhovnicește de cei doi duhovnici, aveau și un locaș de închinare.

În Arhivele Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului găsim precizarea că în Lețcana exista o biserică de lemn, construită din bârne, biserică refăcută de părintele iconom Nicolae Buculei, el fiind al doilea sau al treilea preot în ordine cronologică, în lista preoților din Parohia Lețcana, înaintea sa oficiind slujbele în comunitate un anume preot Iordache.

Părintele Nicolae Buculei a fost înmormântat în pridvorul bisericii, piatra sa funerară fiind grăitoare: „Sub această piatră odihnește robul lui Dumnezeu, Iconomul Nicolae Buculeiu, care au făcut din nou acest sfânt locaș și lăsând cele trecătoare au adormit la 26 septembrie 1852, pe carele Dumnezeu să-l odinească întru Împărăția Sa amin”. (A trecut la Domnul la vârsta de 55 de ani).

După părintele Nicolae Buculei au slujit la altarul acestei biserici:

Pr. Constantin Buculei; Pr. Ion Vartolașu (n.1820 – d.06.11.1905), înmormântat la Lețcana; Pr. iconom Constantin Borcea; Pr. iconom stavrofor Vasile Petrovanu d. 07.01. 1961, (membru în Adunarea Eparhială și mărturisitor în temnițele comuniste după ce a ridicat trei  biserici:  Lețcana, Hălmăcioaia și Racova) și Pr. Constantin  Bejan.

Potrivit mărturiei credincioșilor din Lețcana, în proximitatea temeliei bisericii de lemn se aflau oseminte umane, iar când biserica veche s-a năruit, aceste oseminte au fost depuse în mormântul părintelui Neculai Buculei. Prezența acestora, așezate cu mare cinste potrivit rânduielii monahale, demonstrează că aici a existat o intensă și îndelungată viață monastică, iar aceste rămășițe pământești sunt ale acelor nevoitori.

Familia Apetri Cristian din Buhuși s-a implicat efectiv în salvarea pietrei funerare a părintelui Neculai Buculei, realizând și crucea de mormânt sfințită în această zi, săvârșind și un parastas pentru frații noștri adormiti, preoți, diaconi și călugări a căror nume sunt scise în Cartea Vieții, iar familia Apetri Cristian a oferit credincioșilor ofrande pentru sufletele celor adormiți.

(pr. Adrian Merlușcă)