Clopote noi pentru străvechea Catedrală din Roman

În ziua de 1 octombrie vor fi aduse în țară noile clopote ale Catedralei arhiepiscopale din Roman realizate la turnătoria de clopote Grassmayr, una din cele mai vechi şi cunoscute din lume, înființată la Innsbruck – Austria în anul 1599.

Clopotele vor fi sfințite marți, 3 octombrie, de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența numeroșilor preoți, monahi, monahii și credincioși invitați să ia parte la acest moment istoric, după cum am aflat de la pr. arhidiacon Nectarie Iftime, Mare eclesiarh al Catedralei arhiepiscopale „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman:

„În ziua de 1 octombrie, când Biserica Ortodoxă prăznuiește cinstitul Acoperământ al Maicii Domnului, avem bucuria de a primi clopotele Catedralei arhiepiscopale, aduse de la Innsbruck-Austria.

Slujba de sfințire a acestora va avea loc marți 3 Octombrie, de la ora 17.30, după slujba Vecerniei și Litiei, oficiate în Altarul de vară din incinta ansamblului arhitectural al Catedralei arhiepiscopale „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, alături de care sunt invitați să participe stareți și starețe ale mănăstirilor și schiturilor de pe cuprinsul eparhiei, membrii administrației eparhiale, părinții protoierei și preoți din cele cinci protopopiate ce funcționează sub jurisdicția Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Încredințați fiind că acest eveniment are o însemnătate istorică pentru viața și bunul mers al acestei de Dumnezeu păzite eparhii, invităm toți creștinii care doresc să ni se alăture!”

Cu această lucrare, Catedrala arhiepiscopală din Roman intră în galeria bisericilor care au clopote de o înaltă calitate realizate la Innsbruk, între care amintim Catedrala Națională, de la București, Catedrala Mitropolitană din Iași, Catedrala „Înălțarea Domnului” din Bacău, Catedrala „Pogorârea Sfântului Duh” – Onești ș.a.

Cu o tehnică perfecționată de-a lungul a 14 generații și a sute de ani, la turnătoria din Innsbruck se realizează clopotele din bronz extrem de pur, ceea ce permite obținerea unui sunet de o calitate superioară. Această performanță oferă posibilitatea alegerii clopotelor astfel încât ele să creeze împreuna o armonie. (Mioara Ignat)