Cinstirea Sfintelor Icoane în Duminica Ortodoxiei la Parohia Ortodoxă Lazaret din Bacău

Duminică, 20 martie 2016, în ziua prăznuirii biruinței credinței ortodoxe, la Parohia Ortodoxă Lazaret din Protopopiatul Bacău, după săvârșirea slujbei Sfintei Liturghii, au fost sfințite 40 de icoane pictate pe sticlă, pentru a marca totodată cinstirea sfintelor icoane care a însoțit această sărbătoare.

Icoanele au fost realizate de către elevii de la Centrul de zi pentru copii ”Sf. Filofteia”, de către micii creștini care participă la programul catehetic săptămânal ”În sufletul meu Îl port pe Dumnezeu” și, de asemenea, de către membrii comitetului parohial al Parohiei Lazaret.

Inițiativa face parte dintre activitățile Programului Social Eparhial intitulat ”În temniță am fost și ați venit la Mine”, care se desfășoară cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, în municipiile Bacău și Onești, fiind adresat persoanelor aflate în detenție în cadrul Penitenciarului Bacău.
Astfel, în săptămâna care a precedat Duminica Ortodoxiei, atât copiii, cât și membrii comitetului parohial, au deslușit împreună tehnica pictării pe sticlă a icoanelor, pentru ca la finalizarea acestora să fie donate Penitenciarului Bacău, cu scopul de a fi puse spre închinare în camerele de detenție.
În finalul slujbei de duminică, ”slujba de sfințire a icoanelor a reprezentat pentru cei care s-au ostenit, nu doar pogorârea harului sfințitor al lui Dumnezeu peste noile icoane, ci mai ales încredințarea că prin acest gest de oferire a lor, vor fi mereu în comuniune de rugăciune cu persoanele aflate în detenție, care se vor închina înaintea icoanelor realizate de către enoriașii noștri”, ne-a mărtursit părintele paroh Iacobeanu Marius.
Această activitate a continuat darul făcut de către credincioșii parohiei Lazaret față de persoanele custodiate de Penitenciarul Bacău, respectiv în prima săptămână din post, când s-a finalizat colecta de haine prin intermediul căreia, s-au oferit un număr de aproximativ 20 de saci cu haine, donate în scopul ajutorării acestor persoane.
Activitățile din acest proiect vor continua în data de 25 martie, când Fundația ”Episcop Melchisedec” Filiala Bacău, alături de membrii comitetului Parohiei Ortodoxe Lazaret vor împărți persoanelor de sex feminin din penitenciar un număr de 230 de kituri igienice, alături de o floare, ca simbol al dragostei creștine și a comuniunii de iubire cu aceste persoane. (Pr. Eugen Ciprian Ciuche, Consilier eparhial al Sectorului Social-Filantropic)