Cerc pastoral în Parohia Țârdeni

12 Martie 2020

În Parohia Țârdeni din Protopopiatul Buhuși a avut loc joi, 12 martie 2020, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, întrunirea Cercului pastoral nr. 1 „Sf. Ierarh Nicolae”.

Prezenți la acest eveniment au fost preoții din parohiile orașului Buhuși, precum și cei din parohiile comunei Blăgești care, în prezența părintelui protopop Vasile Cozma, precum și a credincioșilor din satul Țîrdeni, au săvârșit Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, numită și a Sf. Grigorie Dialogul, a cărui zi de pomenire este ziua de 12 martie.

Aflându-ne într-o perioadă specială de pregătire spirituală pentru marea sărbătoare a Învierii Domnului, momentul liturgic a fost unul special, cunoscut fiind faptul că Sf. Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite este săvârșită doar în această perioadă, având o simbolistică spirituală aparte.

În cadrul Sfintei Liturghii, la recomandarea Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, au fost  rostite cereri speciale pentru invocarea milei lui Dumnezeu, în vederea îndepărtării noii epidemii care pune la grea încercare întreaga umanitate.

În cuvântul de învățătură părintele protopop a vorbit despre Sf. Grigorie Dialogul ca model de sfințenie și smerenie, precum și despre simbolistica, timpul și încărcătura spirituală transmise fiecăruia dintre noi în această perioadă de post și meditație prin participarea la această Sfântă Liturghie.

Părintele paroh Căsăneanu Gheorghe a prezentat un scurt istoric al satului, dar și al bisericii  parohiale, evocând chipuri ale  preoților care au slujit în această parohie: preotul Dumitru Capșa, preotul Aurel Capșa, preotul Teodor Comănescu, între care și Episcopul Ioachim Vasluianu, unul dintre donatorii și înnoitorii acestei sfinte biserici.

La finalul Sfintei Liturghii, părintele protopop a citit, conform recomandării Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, rugăciunea pentru îndepărtarea noii epidemii și a transmis îndrumările adresate parohiilor şi mănăstirilor din cuprinsul Patriarhiei Române pentru respectarea măsurilor de prevenire a îmbolnăvirii cu noul virus.