Cerc pastoral în Parohia Filipești

17 Octombrie 2019

Joi, 17 octombrie 2019, a avut loc la Parohia Filipești, Protopopiatul Buhuși, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim întrunirea preoților din cercul pastoral nr. 3 „Sf. Cuv. Parascheva”.

Ca reprezentant al Înaltpreasfinției Sale, a fost prezent în mijlocul soborului de preoți și al credincioșilor, părintele Protopop Vasile Cozma, care a săvârșit Sfânta Liturghie.

În cuvântul de învățătură, părintele Protopop a transmis în primul rând binecuvântarea și purtarea de grijă pe care Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim le are față de credincioșii acestor meleaguri, apoi a subliniat aspecte importante din viețile unor sfinți ca modele de urmat în vederea obținerii mântuirii.

Tot acum părintele Protopop a evidențiat principalele învățături de credință, care se deprind din viața Sf. Cuv. Parascheva ocrotitoarea bisericii parohiale din Filipești, a reamintit celor prezenți istoricul aducerii sfintelor moaște în Moldova și eforturile considerabile depuse de domnitorul Moldovei Vasile Lupu în vederea realizării acestui demers.

Gazda evenimentului, părintele Băisan Ioan a prezentat istoricul satului și al complexului religios reamintind credincioșilor despre trecerea moaștelor Sf. Cuv. Parascheva prin Filipești în anul 1947 sub îndrumarea Arhim. Teoctist Arăpașu, pe atunci mare eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Iași și viitor patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. În amintirea acestui eveniment s-a hotărât ca ocrotitoarea spirituală a noii biserici din Filipești, sfințită în anul 2009, să fie Sf. Cuv. Parascheva, biserica parohială primind în dar un veșmânt al sfintei.

Părintele Băisan a mulțumit Inaltprasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim pentru binecuvântare, părintelui Protopop, preoților și credincioșilor prezenți la acest eveniment.