„Centenarul Zborului Marii Uniri” celebrat în Piaţa Tricolorului din Bacău

În Piața Tricolorului din Bacău a avut loc, astăzi, 20 noiembrie 2018, un ceremonial dedicat sărbătoririi Centenarului Zborului Marii Uniri din 23 noiembrie 1918, când un avion a decolat din Bacău și a dus pe Câmpia Libertăţii de la Blaj documente importante pentru pregătirea Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia.

În urmă cu 100 de ani, pe 23 noiembrie 1918, pleca din Bacău spre Câmpia Libertăţii de la Blaj un avion biplan de observații Farman F.40, pilotat de cel care avea să se numere printre eroii Marii Uniri, aviatorul Vasile Niculescu, împreună cu căpitanul Victor Precup. Aceştia duceau românilor de peste munţi, alături de un sac plin cu manifeste şi scrisoarea primului ministru, Ion C. Brătianu adresată Consiliului Naţional Român Central prin care se comunica, oficial, dorinţa de unire a Moldovei cu Ardealul dar și faptul că armata română, cantonată în trecătorile Munților Carpați, susținea pe deplin demersul Unirii. Acest mesaj era hotărâtor pentru convocarea Marii Adunări de la Alba Iulia.

În după amiaza zilei de 23 noiembrie avionul a aterizat la Blaj unde a fost întâmpinat de mulţimea entuziastă care a însoţit membrii echipajului la Palatul Mitropolitan. La 6 seara, în şedinţa festivă s-a luat hotărârea ca echipajul Niculescu-Precup să revină la Bacău şi să anunţe că românii din Transilvania se vor uni cu ţara. La întoarcerea în Moldova, avionul aducea cel mai important document pentru înfăptuirea visului de secole al românilor, document ce consfinţea dorinţa românilor de pe ambele părţi ale Carpaţilor de a fi o singură naţie.

Oficialităţi, reprezentanţi ai Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, ai Instituţiei Prefectului judeţul Bacău, Consiliului Judeţean Bacău, Primăriei municipiului Bacău, primari ai localităților din judeţ dar și reprezentanți ai Primăriei Rădăuți și Costești, din Raionul Ialoveni, Republica Moldova, elevi şi cetăţeni, au omagiat gestul eroic al echipajului Niculescu-Precup de acum 100 de ani, care a avut o importanţă deosebită pentru Marea Unire din 1918.

Aceste manifestări au început la ora 10.30 cu trecerea în revistă a Gărzii de Onoare, au continuat cu alocuţiuni ale oficialităţilor centrale, judeţene, municipale şi ale diverşilor invitaţi din ţară, privind importanţa „Zborului Marii Uniri”. Momentul solemn a continuat cu o slujbă de Tedeum oficiată de către un sobor de preoţi din Protoieria Bacău, aflaţi sub protia Părintelui Protopop Costică Busuioc, acesta fiind şi delegatul Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim la acest eveniment, după care au urmat rugăciunile rostite de către preoţii din cadrul Decanatului Romano-Catolic de Bacău. Tot în cadrul acestei ceremonii, i-a fost înmânat titlul de cetăţean de onoare al municipiului Bacău doamnei Mallet Astrid, nepoata pilotului aviator Vasile Niculescu, după care, băcăuanii au avut prilejul să asiste la parada militară. Punctul culminant al manifestării a fost zborul elicopterului care a survolat Piaţa Tricolorului, iar echipajul a împrăştiat manifeste, rememorând evenimentul de acum 100 de ani.

(Pr. Flavius Balaban)