Centenarul Primului Razboi Mondial sărbătorit la Roman

Având înaltă binecuvântare, în data de 1 septembrie, când Biserica Ortodoxă pășește cu încredere în Dumnezeu și cu speranță în slujitorii ei, în Noul An Bisericesc, preoții din Protopopiatul Roman, sub protia părintelui Protopop Dragoș Munteanu, au participat, încă de la primele ore ale dimineții, la un amplu program religios-memorial deosebit. Alături de părintele protopop, delegat la acest eveniment, a fost și părintele arhimadrit Andrei Ioniță, mare ecleziarh al Catedralei arhiepiscopale Sfânta Cuvioasă Parascheva din Roman.

 

Părinții adunați în Biserica „Schimbarea la Față” din Cimitirul Romașcan „Eternitatea” s-au împărtășit din Sfântul Potir în cadrul Sf. Liturghii, pentru ca, mai apoi, să săvârșească slujba de Tedeum, cu prilejul începutului Noului An Bisericesc.
Ulterior, flancați de tineri înveșmântați în port popular și de soldații cei ce stau de veghe la paza patriei, preoți și popor au mers în procesiune la Monumentul Eroilor unde au săvârșit o slujbă de pomenire a tuturor celor care s-au jertfit pentru neam și țară în cele două conflagrații mondiale.
În cuvântul de final, P.C. Părinte Protopop a punctat semnificația zilei dând citire totodată mesajului IPS Părinte Ioachim.
La acest eveniment a participat din partea Primăriei Roman, doamna viceprimar Roxana Iorga.

(pr. Dragoș Munteanu)