Cei mai buni elevi romașcani premiați la Catedrala Arhiepiscopală din Roman

14 Iunie 2015

Și în acest an, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim i-a premiat pe cei mai buni elevi ai colegiilor și liceelor din Roman.

Astăzi, 14 iunie, în Duminica Sfinților Români, elita învățământului romașcan s-a rugat alături de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim în Catedrala ”Sf. Cuv. Parascheva” din Roman. Evenimentul, ce a reunit și în acest an, șefii de promoție ai colegiilor și liceelor din Roman, împreună cu profesorii și părinții lor, cu ierarhul Eparhiei Romanului și Bacăului, a consemnat și consfințit importanța pe care Biserica o acordă educației tinerilor. Sărbătoarea educației romașcane a fost precedată de o slujbă de mulțumire și de binecuvântare a tinerilor aflați în perioada de examene.

Biserica este aproape de cei care experiază actul didactic, de profesori, directori formatori, etc. Am ales catedrala pentru premierea elevilor șefi de promoție   deoarece catedrala este catedra de unde se promulgă cuvântul de învățătură. Astăzi am hotărât să fim recunoscători față de cei ce au  reușit să fie cei mai buni dintre cei mai buni. Prezența lor în catedrala arhiepiscopală, în duminica chemării la propovăduire a apostolilor de către Dumnezeu, arată faptul că fiecare om este beneficiarul unei chemări, este chemat să contribuie la întreținerea frumuseții acestei lumi ca reflectare a prezenței lucrătoare a lui Dumnezeu. Au fost chemați aici  pentru a li se spune că Biserica recunoaște și răsplătește meritele intelectuale ale fiilor săi spirituali. Prezența lor în această zi confirmă certidinea că au o chemare specială, adresată de Dumnezeu, de aripa geniului sau de vocea conștiinței, o chemare la a arăta ceea ce este mai frumos, mai nobil, mai sublim în om - setea de cunoaștere a tainei lumii ce se regăsește și sfârșește în setea de cunoaște a lui Dumnezeu. Sunt chemați ca lumina cunoștinței lor să lumineze celor în preajma cărora își vor petrece efemera viață. Ei sunt depozitarii speranțelor noastre pentru viitorul acestei societăți. Pasiunea lor pentru studiu este astăzi răsplătită și de biserică, nu pentru că în felul acesta ar fi ignorați ceilalți elevi sau că biserica ar fi interesată să ocrotească doar pe cei mai luminați tineri, ci pentru a arăta că între instituțile ce recunosc  importanța valorii intelectuale a tinerilor pentru evoluția societății se regăsește și ea  și pentru a arăta că orice efort am face, dacă în întreprinderea noastră nu se regăsește un strop de inspirație, un mic ajutor de undeva, de la Dumnezeu, nu se poate atinge genialitatea”, a menționat ierarhul în cuvântul său.

 Pentru meritele lor, dar și pentru dragostea față de studiu și față de valorile autentice pe care le-au susținut și promovat prin muncă asiduă, elevii și profesorii lor au fost distinși de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim cu diplome de vrednicie, la care s-au adăugat premii consistente, ce au constat în cărți, icoane și o sumă de bani. Întâlnirea chiriarhului cu șefii de promoție va continua în perioada următoare și în municipiul Bacău, acolo unde, Înaltpreasfinția Sa îi va premia pe cei mai buni elevi ai liceelor și colegiilor situate pe raza județului Bacău.