Cateheză despre sfinţii care au păstorit pe scaunul vlădicesc de la Roman, susţinută în Parohia „Sf. Trei Ierarhi” Bacău

Vineri, 1 septembrie 2023, la început de An Nou bisericesc, vârstnicii Centrului de socializare „Sf. Ioachim şi Ana” al Parohiei „Sfinţii Trei Ierarhi” Bacău, după ce au participat la Taina Sfântului Maslu, s-au bucurat de cateheza „Sfinţii care au fost mari păstori de suflete în Eparhia Romanului şi Bacăului”, susţinută de către părintele Mihai-Flavius Balaban.

În contextul „Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice”, la doar două zile după ce a fost prăznuit Sfântul Ioan de la Râşca şi Secu (30 august), urmând îndemnul Sf. Apostol Pavel: „Aduceţi-vă aminte de mai-marii voştri care v-au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu; priviţi cu luare aminte cum şi-au încheiat viaţa şi urmaţi-le credinţa” (Evrei 13, 7), vârstnicii Parohiei „Sfinţii Trei Ierarhi” Bacău au primit printr-o cateheză, patru modele de desăvârşire, patru exemple de icoane ale lucrării Duhului Sfânt în oameni.

În calendarul Bisericii Ortodoxe Române sunt menţionaţi sfinţi ierarhi români care s-au remarcat printr-o frumoasă activitate pastorală, a căror viaţă şi activitate constituie modele pentru credincioşii de astăzi.

Eparhia Romanului şi Bacăului este singura din Patriarhia română care are bucuria de a cinsti patru sfinți ierarhi care să fi stat pe scaunul istoric vlădicesc de la Roman, un important centru de cultură de-a lungul veacurilor. În scaunul său s-au aflat adesea cărturari de un recunoscut prestigiu, cu multiple preocupări spirituale şi un larg orizont de cunoaştere, iar până acum patru dintre aceştia au fost înscrişi în calendarul ortodox român ca sfinţi: Dosoftei Mitropolitul şi Teodosie de la Brazi, Mitropoliţi ai Moldovei şi Sucevei, Pahomie de la Gledin şi Ioan de la Râşca şi Secu, Episcopi ai Romanului.

„Aşadar, să învăţăm de la marii păstori de suflete ai poporului nostru cum să ne sfinţim viaţa întru Iisus Hristos Domnul nostru, învăţând şi împlinind poruncile Lui, apărând permanent valorile şi virtuţile vieţii creştine autentice pentru a dobândi pacea şi bucuria, fără de care viaţa noastră nu poate spori pe calea mântuirii”, a concluzionat părintele Mihai-Flavius Balaban la încheierea catehezei.

Această întâlnire face parte dintr-o serie de şase activităţi care vor fi desfăşurate în perioada august-octombrie 2023, în cadrul Anului Omagial al pastorației vârstnicilor, la iniţiativa Protopopiatului Bacău, fiind implementate în toate Centrele de socializare pentru persoane vârstnice.