Cateheză despre importanța rugăciunilor pentru cei adormiți în Parohia Siretu

28 Octombrie 2021

În ziua sărbătoririi Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, în Parohia Siretu a fost derulată o nouă activitate din cadrul proiectului Protoieriei Bacău intitulat „Hristos-lauda bătrâneților mele”. Aceasta se încadrează în calendarul de activități propus pentru perioada de implementare a proiectului și totodată a marcat cinstirea ocrotitorului spiritual al Centrului Socio-Educațional „Sfântul Dimitrie” în cadrul căruia își desfășoară activitatea centrul catehetic pentru copii și centrul de socializare vârstnici.

Invitatul preotului paroh Răzvan-Dimitrie Radu a fost preotul Cristi Toma, care a susținut după săvârșirea Tainei Sfântului Maslu, cateheza intitulată „Importanța rugăciunilor pentru cei adormiți”. Preotul Cristi a explicat celor 40 de participanți, pe parcursul prezentării, cele trei înțelesuri ale morții, din punct de vedere creștin, rolul pe care îl au cei vii după trecerea la Domnul a unei rude, temeiurile scripturistice și patristice ale pomenirilor, dar și slujbele care sunt necesare sufletului după moarte. Tot acum, preotul catehet a explicat și semnificația colacului, a vinului și a colivei, ele însemnând viața cea veșnică, virtuțile sfinților sau parcursul sufletului de la zămislire și până în Împărăția lui Dumnezeu.

Fiind un moment catehetic, credincioșii au participat activ la cele 50 de minute ale expunerii, dând citire materialelor primite cu referire la tema prezentată, dar și răspunzând recapitulării finale. Aceștia au putut spune la sfârșit, când, cum și de ce ne rugăm pentru cei trecuți în veșnicie, dar și ce trebuie să facem pentru ca aceștia să rămână vii în amintirea sufletului nostru. La finalul catehezei, cei prezenți au putut avea parte și de un moment de socializare alături de cei doi preoți continuând discuțiile cu privire la tema prezentată și aflând mai multe lucruri cu privire la drumul și nevoile sufletului de după despărțirea de trup. 

Enoriașii Parohiei Siretu au apreciat activitatea menită să aducă lămuriri cu privire la viața de după viață și totodată aceștia se bucură de inițiativa implementării proiectului „Hristos-lauda bătrâneților mele” în comunitatea lor. Beneficiile activităților propuse se vădesc din apropierea pe care o manifestă față de aproapele și față de Biserică, din bucuria de a fi parte a unui grup în care își pot povesti întâmplări, bucurii și tristeți, dar și un grup în care pot găsi răspunsuri lămuritoare cu privire la diferitele aspecte liturgice sau administrative din viața Bisericii, alături de preotul lor sau de un invitat care să le vorbească pe marginea unui subiect de interes comun.

Următoarea activitate din cadrul acestui proiect va avea loc pe data de 13 noiembrie, atunci când credincioșii vor deveni pelerini pentru o zi la binecuvântatele mănăstiri din ținutul nemțean. A doua zi, vor participa cu toții la Târgul de toamnă ce va avea loc la casa de prăznuire a parohiei, unde fiecare va degusta din bunătățile cămării celuilalt, lăsând secul și pregătindu-se cu bucurie prin postirea ce le va primeni sufletul pentru primirea Nașterii lui Hristos. 

(Pr. R.-D. R.)