Cântare și comuniune liturgică la Catedrala Arhiepiscopală din Roman

Sâmbăta, 9 Decembrie 2023, la Catedrala Arhiepiscopală ,,Sf. Cuv. Parascheva” din Roman, a fost oficiată Sfânta Liturghie de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi.

Cu multă bucurie, această întrunire liturgică a adunat  membrii  Corului Școlii de Muzică bisericească ,,Episcop Teodosie Atanasiu” și Corul ,,Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești” al Protoieriei Sascut, care au dat răspunsurile liturgice în cadrul Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii. 

De asemenea, membrii celor două corale au împărtășit un recital de cântece patriotice și colinde.

Marea bucurie duhovnicească a fost reprezentată de faptul că tinerii și clericii s-au împărtășit cu Preacuratele lui  Hristos Taine.

Ierarhul a binecuvântat toată suflarea prezentă, felicitându-i pentru organizarea acestui eveniment dar și pentru dăruirea de care au dat dovadă și le-a vorbit despre importanța dascălului bisericesc în viața unei parohii:

"Dascălul nu este oricine în biserică. Dascălul are un rol anume, el este cel care cântă. Dascălul este cel care îndeamnă pe credincioși la rugăciune. Dascălul este cel care coagulează pe toți în duhul rugăciunii.

Astăzi parcă îngerii din Ceruri au venit și au cântat Liturghia căci fiecare a alternat cumva cu Sfinții care sunt zugrăviți în această Catedrală unde dăinuie duhul înaintașilor.

Vă rog să înțelegeți că astăzi v-ați unit cu glasurile nevăzute ale sfinților care sunt în Cer și care cântă și participă permanent la Liturghia cosmică slujită de Însuși Arhiereul Hristos iar noi aici pe pământ, în chip vizibil am făcut această Liturghie și am alternat cu cea din Ceruri".

La rândul său, Părintele Protopop Alexandru Grigoraș, coordonatorul Școlii de muzică a Protoieriei Sascut, a adus mulțumire Ieraruhul pentru Arhiereasca Binecuvântare și tuturor celor care s-au implicat:

"Se cuvine să aducem mulțumire Maicii Domnului și tuturor Sfinților Imnografi pentru rugăciunile pe care înaintea Tronului lui Dumnezeu le înalță pentru noi cei care dorim să o lăudăm pe Maica Domnului în cântări prea alese și dorim să urmăm Sfinților care au cântat Maicii Domnului și au lăsat în toate bibliotecile lumii mii și mii de manuscrise și cărți pe care le avem până în zilele noastre ca model de slujire și model de cântare."

În cadrul Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii din această binecuvântată zi, tânărul teolog Mihail Grăjdeanu a fost hirotonit in treapta de diacon pe seama Parohiei ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” Corbasca.

Pr. Apostu Ionuț Alexandru