Calendarul anual al activităților PRO-VITA din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

În contextul  definitivării Strategiei mitropolitane „Educația petru viață”, Sectorul Social – Filantropic și Misionar, prin Departamentul PRO-VITA, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, va începe implementarea activităților în protopopiatele, parohiile și ONG-urile eparhiale.

În perioada iunie – august 2021, reprezentanții PRO-VITA din Eparhia Iașilor și Arhiepiscopia Romanului  și Bacăului, au avut responsabilitatea dată de Temeiul nr. 29/ 2021 al Sinodului Mitropolitan, întărit de Decizia nr. 5 / 21 iulie 2021 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, să elaboreze o  propunere de strategie comună pentru toate eparhiile din Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Acest proces a fost finalizat în ziua de 2 Septembrie 2021, la Bacău, la sedința de lucru coordonată de  Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim.

După această dată a urmat centralizarea tuturor propunerilor venite de la reprezentanții eparhiilor din Mitropolia Moldovei și Bucovinei, inspectori la Disciplina Religie, preoți coordonatori Pro-Vita, profesori de religie, reprezentanți ai asociațiilor părinților pentru ora de religie, cât și alți specialiști din domeniul educației, cu experiență în realizarea opționalelor pentru curricula școlară, cu caracter Pro-Viață, care au lucrat în echipe mixte, intereparhiale și interdisciplinare.

În Eparhia Romanului și Bacăului, în perioada septembrie 2021 - septembrie 2022, va începe implementarea acestei strategii, prin derularea a 39 de tipuri de activități, la care se vor adăuga alte multe subactivități. Activitățile generale care se vor realiza pe parcursul a unui an de zile sunt următoarele:

  • Susținerea disciplinelor OPȚIONALE din curriculă;
  • Acțiuni/ Activități / Campanii Pro - Viață în școli și licee;
  • Prelegeri/ Conferinte;
  • Proiecții de filme Pro – Viata;
  • Luna martie, Luna „Pentru – Viață”;
  • Marșul Pentru Viață;
  • Ateliere Ocupaționale  / Workshopuri;
  • Inființarea de Centre de consiliere și sprijin pentru părinți și copii;
  • Dezbateri publice / la nivel de eparhie;
  • Alte activități propuse (proiecte și programe sociale eparhiale, oferirea gratuită  de kituri școlare, școali de vară cu caracter Pro-Vita, s.a.).

Toate aceste ativități se vor desfășura cu sprijinul protopopiatelor, parohiilor și ONG-urilor eparhiale, a Părintelui Inpector la Disciplina Religie, a profesorilor de religie, a părinților implicați în asociațiile care susțin ora de religie, cât și a tuturor celorlalți colaboratori care susțin sănătatea morală, educațională și spirituală a familiei creștine. (Pr. Ilarion Mâță)