Buna Vestire la Catedrala Arhiepiscopală din Roman

25 Martie 2021

În ziua de prăznuire a Bunei Vestiri, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, înconjurat de un mic sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala ”Sf. Cuv. Parascheva” din Roman.

 

În cuvântul de învățătură adresat la urmă credincioșilor, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vorbit despre importanța cinstirii Maicii Domnului în viața credincioșilor:

Maica Domnului este mama noastră, a tuturor. Astăzi am ascultat în Evanghelie vorbele Maicii Domnului care au fost doxologice. Ea este un mister, este mai sfântă decât heruvimii și mai presus de serafimi și de îngeri. Pe Dumnezeu Îl percepem ca fiind Tatăl nostru și către El merge toată adorația și lauda noastră, toată cererea și toată neputința noastră. Pe Maica Domnului, Mântuitorul a pregătit-o special. Ea apare atunci când se rupe istoria în două, iar noi numim această perioadă ca fiind plinirea vremii. Atunci când nu se mai auzea glas de profet, când era o situație cu totul confuză, a venit Maica Domnului.

Chiriarhul a rostit de asemenea și un imn ce poartă titlul:  Imn la Nașterea Maicii Domnului, creație lirică a Înaltpreasfinției Sale.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de Corala „Diaconia” a Catedralei arhiepiscopale.

La slujbă au participat numeroși credincioși romașcani. Mulți dintre aceștia au asistat la Sfânta Liturghie în curtea Catedralei „Sf. Cuv. Parascheva”. Astfel, au fost respectate îndrumările bisericești și regulile impuse de autorităţi în perioada stării de alertă.

De asemenea, în cadrul slujbei, Chiriarhul a citit și rugăciunea pentru încetarea pandemiei cauzate de virusul SARS-Cov2, rugându-se pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui. (pr. Daniel Marari)