Botezul Domnului la Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman

06 Ianuarie 2019

Cu binecuvântarea și participarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, la Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman a fost săvârșită Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare și Sfințirea cea Mare a Apei. Alături de Ierarh la acest Praznic Împărătesc au fost prezenți preoți slujitori şi diaconi ai Catedralei arhiepiscopale.

Botezul Mântuitorului Iisus Hristos în apa Iordanului a fost serbat cu aleasă și sfântă bucurie la Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman. 

După oficierea Sfintei Liturghii a urmat slujba Sfințirii celei Mari a Apei, la finele căreia Părintele  Arhiepiscop Ioachim a adresat un cuvânt de învățătură în care a vorbit celor prezenți despre importanța sărbătorii. 

Iisus se afundă în apele Iordanului, iar când mâna Botezătorului Îi atinge creștetul, cerurile se deschid și se face auzită vocea Tatălui, iar Sfântul Duh coboară făcându-Se vizibil în chipul unui porumbel alb. Așadar, între Iisus Hristos și Dumnezeu nu există nici distanță, nici bariere. Botezul este prefigurarea pogorârii lui Hristos în apele negre ale morții, pentru a lua asupra lui păcatele și suferințele noastre. Boboteaza devine momentul în care cerul și pământul se întâlnesc.

Sărbătoarea Botezului Domnului, numită și Epifania sau Teofania, este una dintre cele mai mari sărbători ale creștinătății. Ea are o semnificație deosebită pentru viața creștină, deoarece nimeni nu poate deveni creștin fără Botez.

(pr. Daniel Marari)