Botezul Domnului, la Catedrala arhiepiscopală din Roman

06 Ianuarie 2024

Sâmbătă, 6 ianuarie, în ziua de serbare a Botezului Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a săvârșit Sfânta Liturghie și Sfințirea cea Mare a Apei la Catedrala arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman. Alături de Ierarh s-a aflat în rugăciune soborul preoților și diaconilor Catedralei arhiepiscopale și mulțime de credincioși romașcani.

După săvârșirea Sfintei Liturghii în sfântul chivot romașcan, soborul preoților și diaconilor, cu podoabe sfinte în mâini, în glas de clopot și de cântări sfinte, a mers în procesiune spre altarul de vară din proximitatea Catedralei, special amenajat pentru săvârșirea slujbei de sfințire a apei.

În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vorbit despre evenimentul Botezului Domnului relatat de Sfânta Evanghelie, despre rolul fundamental al Sfântului Ioan Botezătorul în istoria mântuirii și despre descoperirea Preasfintei Treimi la râul Iordanului. Totodată, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre valoarea duhovnicească, sfințitoare și vindecătoare a apei sfințite cu prilejul acestei sărbători în cadrul Slujbei Sfințirii celei Mari a Apei: „Apa pe care am sfințit-o astăzi nu are doar o valoare în sine, ci o valoare spirituală mai mare decât valoarea ei. Astăzi nu ne întâlnim cu apa simplă pe care o știm și o folosim în atâtea circumstanțe ale vieții, ci cu apa Duhului Sfânt. De aceea, preț de 8 zile vom gusta din apa aceasta așa cum am spus și în rugăciunea care s-a citit, pentru că ea este izvor de apă curgătoare în noi, spre viața cea veșnică, spre sănătatea sufletului și a trupului, spre iertarea păcatelor și spre dobândirea foloaselor pe care le așteptăm de la Hristos. Apa și focul sunt elemente fundamentale în viața omului, dar sunt și imaginea Duhului Sfânt. Astăzi toate apele s-au sfințit prin extensie, prin această apa sfințită, și mă refer la izvoarele cele curate, la apele care vin din cer sau din harul lui Dumnezeu. În fiecare picătură de apă sfințită astăzi în biserici se află prezența Duhului Sfânt Care Se împrăștie în chip nevăzut în inimile noastre. Apa sfințită astăzi este îmbibată de harul Duhului Sfânt și se deosebește de orice apă obișnuită pentru că are putere vindecătoare, sfințitoare și eliberatoare. Dacă o picătură din această apă va fi pusă la microscop se va vedea aceeași formulă, aceeași compoziție ca a oricărei ape, dar prezența Duhului Sfânt din ea nu va fi percepută decât cu ochii credinței, cu simțămintele spirituale. Doar astfel vom putea vedea germenii Învierii prezenți în ea, iar Biserica o oferă spre a fi consumată pentru a distruge tot ce este bolnav, patologic și nefiresc în sufletele credincioșilor pentru a le da sănătate. Cine gustă din apa aceasta primește putere vindecătoare, lucrătoare prin iubire. Vă îndemn să trăiți astăzi dimensiunea cea mai sacră a vieții creștinului, care este întâlnirea cu Hristos”.

De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a vorbit și despre importanța teologică a prezenței Fiului lui Dumnezeu în apele Iordanului și valoarea înnoitoare a Botezului creștin: „Hristos nu avea păcate, dar Dumnezeu Tatăl L-a trimis în lume pentru a lua asupra Sa păcatele oamenilor. Apa Iordanului era plină de păcatele tuturor oamenilor, din toate timpurile și din toate locurile. Astăzi, din fiecare cristelniță în care este cufundat în numele Sfintei Treimi, fiecare prunc lasă păcatele și iese un om nou, înnoit prin Duhul Sfânt, chemat pentru a găsi calea către profunzimile lui Dumnezeu”.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de corala „Paraschevi” a Catedralei arhiepiscopale.