Biserica „Stefan cel Mare și Sfânt” din Roman își sărbătorește hramul

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în ajunul sărbătorii, la ceas de seară, un sobor numeros de preoți sub protia părintelui protoiereu Dan Alexandru Antoce, protopop al Protopopiatului Roman, a săvârșit slujba Vecerniei hramului.

În fiecare an, la data de 2 iulie, când Biserica Ortodoxă Română îl cinsteşte pe Sfântul Voievod Ştefan cel Mare, domnitor al Moldovei între anii 1457-1504, biserica din Roman aflată sub protecția sa își sărbătorește ocrotitorul spiritual.         

La finalul slujbei, părintele protoiereu a transmis cuvântul de binecuvântare din partea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim și a felicitat pe preotul paroh, Vasile Șerban Ghiniță, și pe preotul slujitor, Florin Țuscanu, pentru buna organizare a zilelor de sărbătoare ale bisericii, pentru activitatea culturală, pastoral-misionară și spirituală care se desfășoară în această biserică, ce așteaptă veșmântul sfințirii.

Cuvântul de învățătură despre personalitatea „Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, apărător al credinței și al patriei străbune, mare ctitor de lăcașuri sfinte” a fost rostit de PC Arhimandrit Andrei Ioniță, slujitor al catedralei arhiepiscopale „Sfânta Cuvioasa Parascheva”, din Roman.

La rândul său, părintele paroh, Vasile Șerban Ghiniță, a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim pentru încrederea acordată, pentru grija pe care o arată față de bunul mers al vieții duhovnicești în parohia „Ștefan cel Mare și Sfânt”, autorităților locale și credincioșilor pentru susținerea materială a lucrărilor de înfrumusețare și pictură a sfântului lăcaș ce urmează a fi târnosit.

La slujba vecerniei au luat parte preotul Alexandru Zamfir, consilier administrativ în cadrul administrației eparhiale, autorități centrale și locale și numeroși credincioși. Răspunsurile la strană au fost date de corul reunit al cântăreților bisericești, din municipiul Roman.

                                                                                                        ***

La intersecţia străzilor Smirodava şi Vasile Conta a apărut, în anul 2003, un nou lăcaş de cult. Fiind în preajma împlinirii a 500 de ani de la trecerea în rândul drepţilor a lui Ştefan cel Mare, Episcopul Romanului, Eftimie Luca, a dat binecuvântarea să se înceapă lucrările de construire a unei biserici închinate domnitorului Moldovei. Autorităţile locale s-au angajat să finanţeze construirea lăcaşului de cult. Slujba pentru punerea pietrei de temelie a fost făcută de către PS Ioachim Băcăuanul, arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului.

Pentru coordonarea lucrărilor de zidire a fost desemnat preotul Cătălin-Gabriel Miclăuş, numit preot slujitor la 1 februarie 2005. Astfel, în anul 2010 ia fiinţă Parohia „Ştefan cel Mare şi Sfânt”. Odată cu înfiinţarea parohiei, preotul Vasile Ghiniţă-Şerban a este numit paroh al bisericii și preia sarcina lucrărilor de construcție.

Amintim faptul că în perioada 01-04 iulie, anul curent, se desfășoară Ediția a II-a a manifestării culturale intitulate ”Zilele Ștefaniene” în incinta Muzeului de Istorie din Roman, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, Complexul Muzeal Național Neamț, Primăria municipiului Roman și Asociația „Visarion Puiu”. Delegați din partea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim la acest eveniment vor fi preacuviosul părinte arhimandrit Andrei Ioniță și preotul Florin Țuscanu.

Pr. Vlăduț-Nicușor Samoilă