Binecuvântarea lucrărilor de înnoire a bisericii Parohiei Borșani

15 Iunie 2022

În data de 11 iunie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a fost prezent în mijlocul comunității credincioșilor din Parohia Borșani, Protopopiatul Onești, pentru a binecuvânta finalizarea lucrărilor de refacere a mesei altarului și de înfrumusețare a bisericii cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh”.

În ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Luca al Crimeii și în Ajunul Marelui Praznic al Cinzecimii, la ceas de Vecernie, efortul de refacere a Sfintei Mese a Altarului și de înfrumusețare a bisericii satului, depus de comunitatea credincioșilor Parohiei Borșani, Protopopiatul Onești, sub coordonarea preotului Adam Ionel, a fost încununat prin săvârșirea slujbei de resfințire a acestor lucrări de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim,  Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.

La acest moment de împlinire a efortului depus de credincioșii acestei parohii au participat preotul Ioan Bârgăoanu, protopop al Protopopiatului Onești, preoți din parohiile învecinate, domnul Viorel Olariu, primarul comunei Coțofănești, precum și numeroși credincioși.

La finalul slujbei de sfințire, în semn de prețuire pentru implicarea și coordonarea lucrărilor de înfrumusețare a ansamblului ecleziastic parohial de-a lungul a două decenii de slujire, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a oferit preotului Adam Ionel ordinul eparhial Crucea Țării de Jos. Aceste lucrări derulate în parohie cu sprijinul credincioșilor au implicat zidirea unor edificii, precum și reabilitarea unora deja existente: construirea unui așezământ social-cultural (2004), refacerea casei parohiale și restaurarea picturii bisericii (2005), îmbunătățiri aduse bisericuței ridicate la 1840 de către preotul George Gealep. Alături de acestea, din primăvara anului 2022, având concursul Primăriei Coțofănești, sprijinul financiar al enoriașilor, al unor credincioși din diaspora Nord-Atlantică (Houston- S.U.A și Londra – Marea Britanie), al unor fii duhovnicești și prieteni din țară, au fost demarate lucrări de refacere integrală, din marmură, a Sfintei Mese, de înnoire a obiectelor liturgice din Sfântul Altar, montare parchet nou în toată biserica, achiziționare de iconostase, mochetarea bisericii, refacerea picturii exterioare.

Prin implicarea directă a domnului Viorel Olariu, primar al comunei Coțofănești, și cu sprijinul Consiliului Local s-au realizat, de asemenea, o serie de investiții ce au vizat: schimbarea vechii învelitori de tablă zincată cu tablă nouă de tip lindab, refacere tencuială exterioară cu praf de marmură și montarea unei centrale termice. Pentru implicarea și sprijinul acordat comunității parohiale, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a oferit domnului primar Viorel Olariu Distincția de vrednicie.

După cuvintele de apreciere adresate de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim preotului paroh și ctitorilor înnoitori ai lucrării sfințite în această zi, preotul Adam Ionel a adresat mulțumiri Ierarhului, preoților împreună slujitori, autorităților implicate și pelerinilor prezenți:

Mulțumim Preasfântului Duh, ocrotitorul parohiei, pentru bogatele daruri revărsate asupra noastră. Mulțumim pentru harul ce coboară neîncetat asupra acestui sat și Îl rugăm să ocrotească această biserică și pe toți închinătorii și binefăcătorii ei, dăruindu-le pace și bucurie, sănătate și mântuire, spre slava Preasfintei Treimi și bucuria Bisericii lui Hristos. Vă mulțumesc, Înaltpreasfinția Voastră, pentru împreună-slujirea de astăzi și permanenta purtare de grijă. Să trăiți întru mulți și fericiți ani! Mulțumesc Părintelui Protopop și celorlalți Părinți pentru dragostea frățească, pentru tot sprijinul acordat. Mulțumesc Domnului Primar Olariu Viorel, Domnului Viceprimar Antohi Ionel-Florin, Consiliului Local al Comunei Coțofănești, pentru permanenta purtare de grijă și deosebita implicare în organizarea acestei sfințiri.