Binecuvântare arhierească și cadouri pentru copiii din Buhuși

02 Septembrie 2013

Ce poate fi mai memorabil pentru sufletul unui copil decât imaginea ierarhului alături de care se roagă pentru câteva minute și în fața căruia își ia angajamentul că se va strădui să fie un bun creștin? Peste o sută de micuți din zona Buhușului au experiat aceste momente unice duminică, 1 septembrie, alături de Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, la catedrala ”sf. Nicolae” din localitate acolo unde, copiii din oraș alături de câteva mii de credincioși din Protoieria Buhuși, au participat la slujba specială organizată cu ocazia începutului anului bisericesc și a noului an școlar.

Întâlnirea dintre ierarhul locului cu cei mai mici fii ai Bisericii a constituit și debutul unui amplu proiect ”Lăsați copiii să vină la Mine și nu-i opriți”, care se derulează în eparhia noastră la inițiativa și cu binecuvântarea Preasfințitului Ioachim Băcăuanul, proiect început la Buhuși, care va continua luna aceasta în toate protoieriile. Slujba religioasă și cadourile oferite, constând în ghiozdane echipate pentru o sută de copilași, au încheiat un eveniment religios deosebit organizat în Duminica a X-a după Rusalii.

”Procesiunea organizată astăzi se încadrează în cadrul manifestărilor prilejuite de serbarea anului omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena. Este pentru prima dată când credincioșii din Protoieria Buhuși au ieșit în public pentru a-L mărturisi pe Hristos ca Domn și Învățător. Este o mare bucurie și o mare sărbătoare pentru noi. În cadrul acesta deosebit, a fost lansat și proiectul ”Lăsați copii să vină la Mine și nu-i opriți”, iar noi, Protoieria Buhuși suntem primii care derulăm acest proiect deopotrivă îndrăzneț și frumos”, a menționat pr. Vasile Cosma, Protopop de Buhuși.
 

Sărbătoarea spirituală din urbea buhușeană a debutat la orele 15.00, când toată suflarea ortodoxă din oraș și împrejurimi, însumând peste 4000 de credincioși și câteva zeci de preoți, s-a adunat în centrul orașului pentru a participa la cea mai mare procesiune organizată în această zonă a Eparhiei.

La acest eveniment, la care au fost prezenți doi ierarhi, respectiv Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Calinic al Argeșului și Muscelului și Preasfințitul Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul, au fost aduse spre închinarea credincioșilor icoana făcătoare de minuni de la Trifești, racla cu sfinte moaște de la Mănăstirea Ciolpani, precum și veșmântul Cuvioasei Parascheva de la parohia Blăgești.

În jurul orelor 15.00, toți cei prezenți, ierarhi, preoți consilieri și inspectori ai Centrului Eparhial, protopopi și preoți slujitori s-au adunat pe esplanada din fața Casei de Cultură, unde a fost oficiată slujba de Te Deum, după care în armonia acatistului Sfintei Cuvioase Parascheva, s-au îndreptat spre Catedrala ”Sf. Nicolae”.

Aici au fost expuse spre închinare cele două icoane făcătoare de minuni, racla cu sfintele moaște și veșcmântul Cuv. Parascheva, după care pe o scenă special amenajată a fost oficiată o slujbă religioasă, urmată de împărțirea ghiozdanelor copiilor prezenți. Bucuriei darurilor oferite celor mici s-a adăugat șiprezentarea parohiilor care, din fonduri proprii vor susține elevi la studiu în ciclul primar, gimnaziat și liceal, atât în Buhuși cât și în alte localități.

De asemenea, s-a adăugat și promisiunea copiilor în fața Preasfințitului Părinte Episcop Ioachim că se vor strădui să fie nu doar modele pentru semenii lor prin comportament și mod de viață, ci și mai silitori și aplecați spre studiu, astfel încât la proxima întâlnire cu ierarhul să demonstreze prin fapte lucrarea lor în școală și comunitate.