Binecuvântare arhierească asupra elevilor seminariști de la Roman

29 Ianuarie 2019

Începând cu anul 1936, în urma hotărârii date la Conferința Panortodoxă de la Atena, instituțiile de învățământ teologic își cinstesc ocrotitorii, pe Sfinții Trei Ierarhi, prin intermediul unor activități solemne. Astfel, la Catedrala arhiepiscopală a fost oficiată slujba Vecerniei în ajunul sărbătorii Sfinților Trei Ierarhi.

Ajunul sărbătorii Sf. Trei Ierarhi a prilejuit tinerilor elevi la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” din Roman o întâlnire în rugăciune cu chiriarhul lor, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, realizată cu ocazia slujbei Vecerniei de la Catedrala arhiepiscopală „Cuvioasa Parascheva" din Roman.

La slujbă au participat părintele Arhimandrit Pimen Costea, Vicar eparhial și preoții profesori ai elevilor seminariști, iar pe parcursul ei s-au rostit rugăciuni pentru buna rânduială a învățământului teologic, precum și pentru făptuitorii actului didactic din liceul teologic romașcan.

În ziua de pomenire a Sfinților Trei Ierarhi, la Sfânta Liturghie, elevii seminariști vor reveni la Catedrală, unde, la finalul slujbei, va fi prezentat un obol adus sfinților cărturari etalon ai creștinătății, o revistă omagială în paginile căreia sunt evocați cei 160 de ani de învățământ seminarial la Roman.

 Materialele prezentate cuprind portrete ample ale principalelor personalități din istoria seminarului romașcan, de la Episcopul Melchisedec și alți urmași ai săi, la paradigme ale exercițiului didactic, precum și relatări ale unor evenimente de o mare tensiune, precum arestările unor elevi din anul 1947, printre victime fiind și părintele Iustin Pârvu. Colectivul de redacție al revistei omagiale a fost coordonat de profesorul de istorie al instituției, pr. Vasile Bogdan Ciobanu. (pr. Ionuț Amărinii)