Basarabia – pământ românesc

17 Aprilie 2018

Marți, 17 aprilie 2018, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, și în contextul anului 2018 – Anul Omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918, la Catedrala Nașterea Maicii Domnului și Sfântul Ierarh Nicolae din Moinești s-a desfășurat o activitate intitulată „Basarabia - pământ românesc”, organizată de către Corul „Resurrectio” al Liceului Spiru Haret” din localitate, coordonat de d-na prof. Gabriela Biea, în parteneriat cu Protopopiatul Moinești.

La evenimentul moderat de d-l Col.(r) Paul Valerian Timofte au participat reprezentanți ai oficialităților locale, ai Asociației Naționale "Regina Maria", ai Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Retragere și în Rezervă, ai Arhivelor Naționale Bacău, precum și cadre didactice și elevi.

Primirea invitaților a fost făcută la Liceul „Spiru Haret” din Moinești, de unde s-a plecat în coloană spre Catedrala Nașterea Maicii Domnului și Sfântul Ierarh Nicolae din apropierea liceului. Aici a avut loc o slujbă de Te Deum, dar și o slujbă de pomenire a eroilor, oficiate sub protia părintele protopop Costel Mareș.

Părintele slujitor Gheorghe Aniculoaie, de la Catedrala Nașterea Maicii Domnului și Sfântul ierarh Nicolae, a urat bun venit tuturor și, plecând de la cuvintele Sfântului Apostol Pavel din Epistola către Evrei, cap. 13, v. 7 „Aduceţi-vă aminte de mai-marii voştri, care v-au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu; priviţi cu luare aminte cum şi-au încheiat viaţa şi urmaţi-le credinţa”, a adresat îndemnul ca să nu-i uităm pe cei ce au făurit unirea.

În cadrul evenimentului au luat cuvântul mai întâi din partea elevilor de la liceu, Apostol Alexandra, cls. a XI-a,  olimpică la Istorie de 3 ori consecutiv, Savciuc Victoria, cls. a X-a, olimpică la istorie (basarabeană de origine) și Hereș Andreea, cls. a X-a, (premiul II la Olimpiada Națională la Religie 2018).

Apoi, veteranul de război colonel (r) jurist Ioan Pricopie (98 de ani) a făcut pentru cei prezenți o incursiune prin istorie. Au mai avut expuneri, d-l prof. Vilică Munteanu de la Arhivele Naționale Bacău, colonel Tc. (rt.) Mihai Purcaru care a și prezentat ultima apariție editorială „Basarabia pământ românesc  100 ani 27 martie 1918 - 27 martie 2018”, domnul profesor Cristea Corneliu, președinte Cultul Eroilor filiala Onești, și domnul jr. Vieru Valentin, primarul municipiului Moinești.

În ultima parte a evenimentului, Corul Resurrectio dirijat de doamna prof. Gabriela Biea a susținut un scurt program artistic ce a cuprins următoarele piese: Ziua Învierii, Jurământ la Putna, Basarabie frumoasă dar și Trei Culori (muzică și text Doina şi Ion Aldea Teodorovici) în interpretarea elevului Toma Teodor cls a IX-a Liceul „Spiru Haret”.

(Cristian Balaban)