Atelierele Şcolii de vară «Şcoala în tinda bisericii», la Mănăstirea Văratic

26 Iulie 2016

În perioada 12-19 iulie 2016, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului și cu purtarea de grijă a Părintelui Protopop Costică Busuioc și a Preacuvioasei Maici Starețe, Stavrofora Iosefina Giosanu, la Mănăstirea Văratic din județul Neamț s-au desfășurat atelierele Şcolii de vară din cadrul proiectului „Şcoala în tinda bisericii”.

Unsprezece copii din Protopopiatul Bacău au desfășurat mai multe activități sub directa îndrumare a Preacuvioasei Maici Starețe, Stavrofora Iosefina Giosanu și a prof. de Religie Cîrlan Mirela, de la Şcoala Gimnazială „Mihai Drăgan” Bacău.

”Chiar din prima zi am fost întâmpinați de Maica Stareță care ne-a adresat cuvânt de bun venit, înconjurându-ne cu dragoste și dând dovadă de multă amabilitate, asigurându-ne că pe toată această perioadă ne vom simți ca în propriile noastre familii, pentru că «Sfânta Mănăstire este tot ca o familie». Apoi, am fost invitați să vizităm Sfânta Mănăstire cu împrejurimile ei: ne-am închinat la racla cu sfintele moaște ale Sfântului Cuvios Iosif de la Văratic – așezată în paraclisul mănăstirii, am vizitat mormântul Veronicăi Micle, statuia Domniței Safta Brâncoveanu și celelalte dependințe de aici” – a explicat doamna Cîrlan Mirela, însoțitorul grupului și profesor la Şcoala Gimnazială „Mihai Drăgan” Bacău.

”În cea de-a doua zi, pașii noștri s-au îndreptat către Mănăstirile: Neamț, Sihăstria, Sihla și Agapia. Micii pelerini s-au închinat la sfintele moaște, au cercetat fiecare colțișor din mănăstirile vizitate și s-au bucurat nespus de aceste oaze de încărcătură duhovnicească, dar și de frumusețea și mirificul acestor zone”, a mai spus doamna Cârlan Mirela.

Pe parcursul șederii la Văratic, fiecare dintre copii a participat cu entuziasm la atelierele de pictură, desen, broderie, a descoperit bucătăria tradițională românească și mănăstirească, a pregătit în bucătăria mănăstirii și în brutăria „Sfântul Nicolae” Văratic preparate precum clătite, sărățele, colăcei, chec etc., a gustat din bucatele și dulcețurile preparate de mâinile harnice ale măicuțelor.

”În toată această perioadă am participat la Sfânta Liturghie, ne-am mărturisit și împărtășit, permanent însoțindu-ne maica Varsanufia. La atelierul de muzică, împreună cu maica Elefteria, am exersat mai multe cântece religioase, iar Duminică, în cadrul Sfântei Liturghii, copiii au intonat Rugăciunea Domnească și au rostit Crezul”.

E de prisos a mai spune (și aproape imposibil să descrii) cu câtă bucurie au participat la focul de tabără de lângă stână unde au făcut un picnic în aer liber, s-au familiarizat cu tradițiile românești, cum ar fi prepararea bulzului și a altor produse de la stână, s-au plimbat cu ATV-ul și au respirat aerul curat al pădurilor străbătute în lung și-n lat de cărări bătătorite de pașii atâtor pelerini și sihaștri.

Preacuvioasa Maică Stareță a premiat pe fiecare în parte, oferind diplome, cărți, iconițe și multe alte daruri, felicitând copiii, mulțumindu-le că au ales să-și petreacă această săptămână în mănăstire. La rândul lor copiii i-au mulțumit Maicii Iosefina pentru primirea călduroasă, pentru că au avut ocazia să vadă și să cunoască din interior mănăstirea și viața monastică, bucuroși că au fost ajutați ca fiecare să-și ducă la bun sfârșit proiectele școlii de vară și să se bucure deplin de toate aceste minunate activități din cursul săptămânii; încântați de răbdarea și dragostea cu care au fost înconjurați de Maica Stareță și de celelalte măicuțe, mărturisind cu zâmbete și bucurie că vor reveni în continuare cu mult drag în această mănăstire și nu numai, au promis că nu vor uita prea curând această experiență și că abia așteaptă să povestească familiilor și prietenilor despre bucuriile și trăirile lor duhovnicești, despre activitățile de tot felul desfășurate în această săptămână.

”Mulțumiri i-au fost aduse, în acest context festiv, Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim pentru înalta binecuvântare și purtarea Sa de grijă, pentru bucuria de a le fi oferit o săptămână cu adevărat înălțătoare, o săptămână specială din viața lor! Mulțumim totodată și Preacucernicului Părinte Protopop Costică Busuioc pentru sprijinul acordat în organizarea acestei Şcoli de vară, dar și pentru toate celelalte activități extracurriculare, subliniind – în numele copiilor, că ei așteaptă mereu nerăbdători astfel de activități minunate, memorabile și ziditoare de suflet”, a mai relatat coordonatoarea grupului, prof. Cîrlan Mirela de la Şcoala Gimnazială „Mihai Drăgan” Bacău.