Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare” - Hârja participant la conferința internațională: „Sisteme integrate în îngrijirea pe termen îndelungat"

În cadrul Conferinței Internaționale „Sisteme integrate în îngrijirea pe termen îndelungat", desfășurată la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" Iași în perioada 15-16 mai 2024, Pr. Lect. univ. dr. Ilarion Mâță a adus o contribuție importantă prin prezentarea sa, intitulată: „Analiza comparativă: Cămine pentru persoane vârstnice și Centre rezidențiale de îngrijire și asistență medico-socială pentru persoane vârstnice, bolnavi cronici în fază terminală".

Această prezentare a ridicat întrebări esențiale privind tipurile de îngrijire disponibile pentru persoanele în vârstă și bolnavii cronici în fazele lor terminale. Prezentarea a examinat diferențele dintre căminele pentru persoane vârstnice și centrele rezidențiale de îngrijire și asistență medico-socială, subliniind avantajele și dezavantajele fiecăruia.

De asemenea, o atenție deosebită a fost acordată Așezământului de la Hârja, al cărui președinte este Pr. Ilarion Mâță. Acest așezământ, aflat sub umbrela Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare" din cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, se remarcă prin abordarea sa holistică asupra îngrijirii persoanelor vârstnice și bolnavilor cronici. Cu o orientare către îngrijirea spirituală, emoțională și fizică, Așezământul de la Hârja reprezintă un exemplu notabil al integrării valorilor tradiționale în îngrijirea modernă.

Prin prezentarea sa, Pr. Ilarion Mâță a subliniat importanța unei abordări comprehensive în îngrijirea persoanelor în vârstă și a bolnavilor cronici, evidențiind necesitatea de a integra aspecte spirituale și sociale în sistemul de îngrijire medicală. Așadar, contribuția sa a adus o perspectivă unică și esențială la dialogul în curs despre îngrijirea pe termen îndelungat.

(Negru Gheorghe)