Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja” a marcat începutul anului bisericesc prin cinstirea Sf. Dionisie Exiguul

03 Septembrie 2018

Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”, reprezentată de Pr. Ilarion Mâță, în calitate de președinte, a organizat, în perioada 31 august – 01 septembrie 2018, evenimentul „Manifestări cultural – artistice și religioase prilejuite de cinstirea Sf. Dionisie Exiguul”, ocrotitorul Centrului de zi pentru copii și al Paraclisului Bisericesc.

Începând cu anul 2012, odată cu înființarea Centrului de zi pentru copii „Sf. Dionisie Exiguul” din cadrul Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, beneficiarii centrului de socializare și ai centrului de îngrijire, copii și persoane vârstnice deopotrivă, au pregătit serbarea zilei ocrotitorului lor prin activități educaționale și artistice, desfășurate în cadrul atelierelor de pictură, sculptură, olărit, broderie și țesătorie tradițională, ateliere în care se realizează schimbul intergenerațional de valori și principii de viață.
Înainte de slujba Privegherii de vineri seara, copiii s-au întâlnit în Paraclisul Așezământului pentru a purta câteva discuții cu pedagogul social și consilierul spiritual pr. Daniel Ion, despre viața și activitatea Sfântului Dionisie. A doua zi a început cu oficierea Ceasurilor Liturgice și Acatistul Sf. Dionisie de către preoții așezământului și invitații lor, iar în continuare au săvârșit Sf. și Dumnezeiasca Liturghie. Această zi este deosebită pentru că marchează și începutul anului bisericesc, iar la sfârșitul „Tainei Tainelor”, preoții slujitori au săvârșit și slujba de Te Deum. Evenimentul a continut în aceeași atmosferă spirituală cu momente dedicate copiilor, care au pregătit diverse activități educaționale și chiar sportive. Aceștia au readus la viață jocuri de mult uitate de copiii de astăzi, jucând și învățând pe cei care nu știau jocuri ca „șotron”, „castelul”, „țările”, „măgărușul”, „țară, țară, vrem ostași”, „rațele și vânătorii”, „țomanap”, „ce încape-ntr-o valiză”, începând chiar și o bătaie cu baloane umplute cu apă pentru a se răcori în această zi călduroasă.
După jocurile sportive și cele educative desfășurate de copiii și vârstnicii așezământului, s-au strâns la o cană cu ceai și o prăjitură și au povestit, învățat și observat cum credința și evlavia lor pentru ocrotitorul Centrului și al Paraclisului Bisericesc, Sf. Dionisie Exiguul, i-a adus împreună.

Liliana Pânzaru