Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, în asociere cu autoritățile publice județene pentru sprijinirea persoanelor vârstnice vulnerabile

La solicitarea Consiliului Județean Bacău, în baza contractului de asociere nr. 36822 / 20.03.2020, Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, alături de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului și alți parteneri privați precum: Fundația de Sprijin Comunitar (FSC), Crucea Roșie Bacău și Asociația Lumina, va reprezenta Arhiepiscopia Romanului și Bacăului în procesul de colectare a datelor  cu privire la persoanele vârstnice vulnerabile din toate parohiile protopopiatelor județului Bacău (Bacău, Onești, Moinești, Buhuși și Sascut).

În contextul evoluției epidemiologice internaționale determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 la nivelul a peste 150 de țări, declararea „Pandemiei” de către Organizația Mondială a Sănătății, la data de 11.03.2020 și adoptarea la nivel național a Decretului nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, a fost propus de către Consiliul Județean Bacău și DGASPC Bacău un protocol de asociere la nivel județean cu patru ONG-uri cu expertiză în asistența socio-medicală a  persoanei vârstnice, prin servicii de îngrijire în sistem rezidențial și la domiciliu, printre care și Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, reprezentând Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, cu sprijinul direct și sub coordonarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim și a preoților protopopi din județul Bacău, care vor colecta informații obiective și realiste cu privire la persoanele vârstnice cele mai vulnerabile, aspect deja agreat de Eparhia Romanului și Bacăului prin proiectul eparhial social – medical „Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți!”. Totodată, în afară de toate protopopiatele eparhiei se va alătura Fundația „Episcop Melchisedec” , Asociația Creștină de Caritate și Ajutor (ACCA)  Ovidenia Bacău 2005, furnizor de servicii licențiate de îngrijire bătrâni la domiciliu și toate celelalte ONG-uri eparhiale deja implicate în comunitate.

Protocolul de asociere între Consiliul Județean - DGASPC Bacău și cei patru furnizori privați din județul Bacău se înscrie în proiectul social – comunitar „Sprijinirea persoanelor vârstnice din județul Bacău, ca urmare a măsurilor de limitare a răspândirii COVID -19”.

Prin acest proiect se urmărește identificarea celor mai vulnerabile persoane vârstnice din județul Bacău și sprijinirea lor cu alimente, medicamente și alte servicii absolut necesare, mai ales în condițiile în care aceștia sunt cei mai expuși contaminării.

Dacă știți persoane vârstnice care necesită un sprijin imediat, rugăm să vă adresați unuia dintre partenerii proiectului sau la nr. de telefon 0749666581 (număr unic de urgență  socio-medicală al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului), iar în limita resurselor umane și materiale, să intervenim în comunitate pentru a sprijini vârstnicii aflați în dificultate. (pr. Ilarion Mâță)