Așezământ social – filantropic sfințit în Parohia Buciumi II din Protoieria Onești

          Credincioșii Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” Buciumi II din Protopopiatul Onești l-au întâmpinat joi, 28 septembrie, la ceas de seară, pe Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, care a sfințit Așezământul social-filantropic „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”, pe care aceștia l-au ridicat în proximitatea bisericii parohiale.

          Primit în sunet de bucium, așa „cum odinioară răzeșii lui Ștefan cel Mare erau chemați la luptă împotriva dușmanilor”, după cum a apreciat Înaltpreasfinția Sa, ierarhul a binecuvântat dragostea și jertfelnicia locuitorilor din satul Buciumi care s-au materializat în acest așezământ clădit, după putere, puțin câte puțin, timp de 4 ani de zile. Eforturile locuitorilor au fost secundate de sprijinul material oferit din partea unității administrativ teritoriale a comunei Buciumi.

          Clădirea este compusă din 3 încăperi, o bucătărie, o sală de mese și o cameră mortuară, pentru a răspunde nevoilor pastorale, liturgice și sociale ale parohiei, fiind situată în apropierea bisericii – monument istoric – cu hramul „Sfinții Voievozi”, biserică cunoscută și sub numele de „Biserica din Jos”. Aceasta a fost adusă și amplasată pe locul actual în anul 1795 din localitatea Schitul Frumoasa.

        La slujba de sfințire a luat parte și părintele Ioan Bârgăoanu, protopop de Onești, un numeros sobor de preoți din parohiile învecinate și nu numai, o parte a obștii monahale de la mănăstirea Bogdana, care a oferit răspunsurile la strană, domnul Fănică Cozma, primarul comunei Buciumi și un număr mare de credincioși. O prezență aparte au constituit-o elevii Școlii Gimnaziale din Buciumi care, însoțiți de cadrele didactice, au înfrumusețat peisajul prin portul lor tradițional.

          După slujba de sfințire a așezământului social – filantropic, Înaltpreasfinția Sa a sfințit și un monument dedicat eroilor din aceste locuri, în fața căruia a fost oficiată și o slujbă de pomenire a acestora și a preoților care au slujit de-a lungul timpului în parohie și au trecut la cele veșnice.

          În cuvântul rostit de ierarh, acesta a felicitat pe părintele paroh Andrei Grozescu pentru reușita acestei lucrări, precum și pe toți cei care au contribuit, precizând că:

Aici ați făcut o faptă bună, o faptă lăudabilă. De aceea am venit personal, întrucât v-ați gândit să realizați, sub directa coordonare a părintelui paroh, acest așezământ care are o utilitate practică, în acest loc de nemurire, unde moșii și strămoșii voștri își dorm somnul de veci ocrotiți de cruce și înveliți cu mantia pământului, până când aici, la Buciumi, va suna buciumul trâmbiței și se vor scula la judecată moșii și strămoșii voștri”.

        Părintele protoiereu a evidențiat lucrarea pastoral - misionară și social-filantropică a părintelui paroh în cei peste 6 ani de pastorație în acest loc recomandându-l pentru primirea celei mai înalte distincții, Crucea Țării de Jos, distincție ce se acordă într-un mod aparte preoților care au o activitate rodnică în parohie.

          O distincție de vrednicie a fost acordată și domnului primar pentru implicarea și sprijinul oferit în realizarea acestui proiect. Edilul a felicitat, la rândul său, pe părintele paroh, pe cetățenii comunei pentru dragostea față de casa Domnului, manifestându-și totodată bucuria participării la un astfel de eveniment alături de Înaltpreasfinția Sa.

       Cuvântul de încheiere a revenit părintelui paroh care, plin de bucurie și de emoție, a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim pentru îndrumare și binecuvântare, mărturisind faptul că a simțit încă de la începutul lucrării ocrotirea și ajutorul Sfântului Ierarh Pahomie de la Gledin, episcopul Romanului, cel care a fost ales a fi ocrotitor al acestui așezământ, pentru rugăciunile sale reușind să îl ducă la bun sfârșit.

Pr. Florin Robert Blănaru