Armonii divine la Catedrala Arhiepiscopală ”Sf. Cuv. Parascheva” din Roman

15 Mai 2015

În suita de manifestări cultural-religioase din cadrul celei de-a XV-a ediţie a Zilelor „Episcop Melchisedec Ştefănescu”, care se derulează în perioada 14 – 16 mai la Roman, la Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva” a avut loc joi, 14 mai, un concert de muzică psaltică la care au participat coralele a patru seminarii teologice.

Evenimentul muzical a fost precedat, la orele 16.00, de slujba Vecerniei oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, răspunsurile la strană fiind date de Corala „Iosif Protopsatul” a Seminarului Teologic al Mănăstirii Neamţ, Corala „Cuvioasa Parascheva” de la Seminarul Teologic al Mănăstirii Agapia, Corala „Imperialii” a Seminarului Teologic de la Piatra Neamţ şi corala „Melozii Romanului” a Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” din Roman. A urmat concertul propriu-zis în care tinerii iubitori ai muzicii bisericești au încântat auditoriul cu expresivitatea și entuziasmul interpretărilor. De atlfel, frumuseţea cântărilor psaltice şi talentul tinerilor corişti a fost evidenţiat de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ioachim în cuvântul de învăţătură rostit la finele acestui moment de înălţare duhovnicească, ierarhul fiind el însuși cunoscut și apreciat imnograf, iubitor și promotor al muzicii corale și psaltice. „A fost o seară deosebită, concertul susţinut de cele patru corale a pus în lumină frumuseţea imnelor închinate sfinţilor români, îndeosebi a celor care au păstorit în eparhia Romanului şi Bacăului”, a menţionat părintele Andrei Ioniţă, mare eclesiarh al Catedralei Arhiepiscopale din Roman. La sfârşitul acestei sărbători închinate Episcopului Melchisedec şi muzicii psaltice, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a oferit daruri tuturor participanţilor.

Cea de a XV-a ediţie a Zilelor "Episcop Melchisedec Ştefănescu" continuă la Roman cu Simpozionul naţional Ipostaze ale românirii cântării de strană”, care se va desfăşura în sala de festivităţi a Liceului Teologic "Episcop Melchisedec" din Roman.