Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, la Catedrala Mitropolitană din Iași

01 Februarie 2015

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a slujit la Catedrala Mitropolitană din Iași cu ocazia serbării Sfinților Trei Ierarhi.

În ziua de serbare a Sfinților Trei Ierarhi, la invitația ÎPS Mitropolit Teofan, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a slujit Dumnezeiasca Liturghie, alături de Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, la Catedrala Mitropolitană din Iași. În contextul serbării sfinților patroni ai învățământului teologic, la această slujbă deosebită au fost prezenți preotul prof.univ.dr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă ”Dumitru Stăniloae”, împreună cu preoții profesori și studenții apreciatei instituții de învățământ superior.

După cititirea Sfintei Evanghelii, IPS Ioachim a rostit cuvântul de învățătură. ”Ne regăsim pentru a prăznui pe Sfinții Trei Ierarhi mari dascăli ai lumii și învățători. Astăzi este ziua Teologiei. Este ziua școlilor teologice de pretutindeni, pentru faptul că cei trei ierarhi  au reprezentant paradigme și izvoare pentru teologia universală, pentru cei care se pregătesc să intre în viața misionară a Bisericii. Astăzi toată creștinătatea este invitată la sărbătoare, suntem invitați să reunim cugetele într-o credință și să slăvim pe Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, Treimea cea de o ființă și nedespărțită”, a declarat ierarhul în cuvântul său. ”Toți trei au fost apărători ai dreptei credințe, au luptat împotriva ereziilor, au avut la bază învățătura credinței adevărate, au propovăduit Adevărul prin cuvânt și faptă. Cei Trei Ierarhi au trăit o viață ascetică pentru care au ajuns la contemplarea lui Dumnezeu. Au participat la viața Biserici și au mărturisit până la sacrificiul suprem adevărul de credință”, a mai precizat IPS Ioachim.

În cadrul ecteniei întreite au fost puse cereri speciale și rugăciunea de mulțumire, iar la ectenia pentru adormiți au fost pomeniți ierarhii și ctitorii care au pus bazele facultății ieșene de teologie. De asemenea, a fost hirotonit întru diacon, tânărul teolog Justin Iulian Tănasă, pe seama Parohiei „Nașterea Maicii Domnului”, Balcani-Marginea, Protopopiatul Moinești. La final, decanul Facultății de Teologie, preot prof.univ.dr. Ion Vicovan a mulțumit ierarhilor pentru evenimentul duhovnicesc din această zi, adăugând faptul că este pentru prima dată când IPS Ioachim slujește în calitate de Arhiepiscop în afara eparhiei Romanului și Bacăului.