Arhiepiscopul Adrian Hriţcu comemorat la Pogleţ

Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim și Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, alături de un sobor de preoți și numeroși credincioși, au participat astăzi, 22 februarie 2020, la Mănăstirea "Buna Vestire" - Pogleţ din judeţul Bacău la Sfânta Liturghie și apoi la slujba de pomenire a Arhiepiscopului Adrian Hrițcu la trecerea a șapte ani de la mutarea sa la cele veșnice. Ierarhul Adrian i-a păstorit pe românii ortodocşi din Franţa şi Europa Occidentală îşi doarme somnul de veci în cimitirul acestei aşezări monahale.

Sute de credincioși din comuna Corbasca, dar și peregrini din alte localități din cuprinsul Eparhiei Romanului și Bacăului, au ”bătătorit cărările ce urcă spre mănăstirea Pogleț”, astăzi, 22 februarie 2020, mergând în pelerinaj spre locul unde își doarme somnul de veci vrednicul de pomenire Arhiepiscop Adrian Hrițcu. Aceștia s-au rugat alături de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim și de Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, la trecerea a șapte ani de la mutarea la cele veșnice a vrednicului de pomenire ierarh, care își doarme somnul de veci în cimitirul așezământului monahal. Personalitate a vieții bisericești, IPS Adrian Hrițcu a coordonat activitatea Arhiepiscopiei Ortodoxe Române pentru Europa Centrală și Occidentală până în anul 1990, când s-a retras din scaun.

Liniștea și frumusețea acestor locuri l-au atras spre Pogleț, unde și-a petrecut ultimii ani din viață contribuind la construirea bisericii din Băcioi, sat cu o populație preponderent rromă. A iubit oamenii și, în mod special, tinerii care locuiesc în această zonă, majoritatea trăind în familii defavorizate, ajutându-i financiar și material oridecâteori avea ocazia și păstrând totodată o smerenie și o discreție patericale. De altfel, despre personalitatea sa, cunoscută atât în spațiul occidental, cât și în țară, dar și despre modul cum s-a implicat pentru a susține comunitatea din Corbasca, zidind ”o scară către cer” dar și sufletele acestor credincioși, a vorbit, în cuvântul rostit la sfârșitul slujbei de pomenire, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim.

La final, IPS Părinte Ioachim a mulţumit Preasfinţitului Varlaam Ploieşteanul pentru că a participat la evenimentul duhovnicesc de la Mănăstirea Pogleţ și a rememorat personalitatea ierarhului care-și doarme somnul de veci în acest așezământ monahal.

"Vrednicul de pomenire arhiepiscop Adrian Hrițcu a fost un om care și-a deschis sufletul, inima, pentru a primi pe fiecare. Avem convingerea că toți prietenii săi de suflet și nu numai ei vor veni menținându-i candela aprinsă", a precizat Înaltpreasfinția Sa.

Parastasul pentru arhiepiscopul Adrian Hriţcu a fost săvârşit de cei doi ierarhi la mormântul ierarhului care a plecat la Domnul pe 23 februarie 2013.

 Tot astăzi, cei doi ierarhi, alături de soborul de preoți și cei prezenți au rostit rugăciuni și la mormântul ieromonahului Calistrat Ifrim, bland și smerit duhovnic, ce-și doarme somnul de veci lângă Arhiepiscopul Adrian, chipurile celor doi fiind de altfel, un izvor de binecuvântare ce transcende mărginitul acestei lumi trecătoare.

(pr. Daniel-Ionel Marari)