Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, model de implicare, slujire și îngrijire a vârstnicilor din județul Bacău

Luni, 20 noiembrie, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului a răspuns favorabil invitației Instituției Prefectului Bacău în vederea informării membrilor Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice în ceea ce privește implicarea Arhiepiscopiei în activități social-filantropice destinate seniorilor.

În cadrul ședinței, Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, delegatul eparhial pr. Ilarion Mâță, consilier la Sectorul Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei, a abordat tema propusă de Instituția Prefectului „Implicarea Arhiepiscopiei în activități social-filantropice destinate persoanelor vârstnice”. Pr. Ilarion a prezentat programele, proiectele sociale, activitățile și implicarea eparhiei în viețile vârstnicilor, analizând nevoile acestora și starea de dificultate în care se află. De asemenea, pr. Ilarion, prin prezentarea scurtă a documentarului realizat de reporterii de la Trinitas TV, prin emisiunea „Bunicii României”, despre vârstnicii de la Hârja (https://www.youtube.com/watch?v=JCO4tnepfSE) , a creionat într-un mod concret viața persoanelor vârstnice în centrul rezidențial și modalitatea implicării Arhiepiscopiei în ajutorarea lor prin diferite servicii socio-medicale dedicate seniorilor.

Printre obiectivele Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului ale anului curent 2023 s-au numărat: comemorarea „Ziua mondială a sănătății”, în care au fost programate mai multe vizite pastorale în spitalele și centrele sociale ale eparhiei, ajutând 1000 de persoane vârstnice, cu iconițe, cărți de rugăciune, kituri sanitare și alte bunuri necesare vârstnicilor spitalizați sau instituționalizați în centrele medico-sociale ale eparhiei. „Ziua Mondială pentru Asistența Umanitară”, eparhia noastră a lansat „Programul de voluntariat pentru seniorii activi în comunitate”, prin care și-a propus să implice seniorii activi și independenți pentru a deveni voluntari ai altor persoane vârstnice aflate în situații de risc din comunitate. „Ziua Internațională a Carității”, Sectorul Social – Filantropic a lansat Program eparhial „Colecta seniorilor. Vârstnici pentru vârstnici”, activitate în cadrul căreia și-a propus să vină în întâmpinarea nevoilor materiale a 1000 de beneficiari. La data de 1 octombrie, „Ziua Internațională a persoanelor vârstnice”, a fost organizat un simpozion internațional la Complexul rezidențial social-medical pentru persoane vârstnice din Hârja, jud. Bacău, eveniment în cadrul căruia au fost implicați 250 de vârstnici și 50 de invitați din țară și străinătate.

Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a transmis prin delegatul la această întâlnire faptul că își exprimă deschiderea pentru toate nevoile vârstnicilor din eparhie și sprijină vârsta senectuții prin diferite mijloace: spirituale, sociale și materiale.

La ședința Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice, coordonată de domnul subprefect Narcis Jitaru, au fost prezenți și reprezentanții mai multor instituții publice, precum: Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău, Casa Județeană de Pensii Bacău, Casa de Asigurări de Sănătate a județului Bacău, Direcția Județeană pentru Cultură Bacău, Direcția de Sănătate Publică a județului Bacău, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială, Direcția de Asistență Socială Bacău, Federația Națională a Pensionarilor din România-Asociația Liga județeană a Pensionarilor Bacău, Asociația Națională a Veteranilor de Război „General Eremia Grigorescu” Filiala Bacău, Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere Oituz din M.A.I.-filiala Bacău, Asociația Națională a Veteranilor de Război din M.A.I.-filiala Bacău, Asociația Națională a Cadrelor militare în Rezervă și Retragere din M.A.P.N. „General Nicolae Șova”- filiala Bacău și Uniunea Generală a Pensionarilor din Județul Bacău.

(Alexandru Ioanici)