"Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului", comemorat la Roman

06 Noiembrie 2017

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, luni, 6 noiembrie 2017, la Cimitirul Eternitatea din Roman a avut loc slujba parastasului pentru toți cei care, sub o formă sau alta, au mărturisit credința ortodoxă și valorile creștinești în perioada regimului totalitar comunist. Cu acest prilej duhovnicesc a fost sfințită și o troiță care este o ctitorie a doamnei dr. Ursu Florentina Georgeta.

Evenimentul se înscrie în tematica manifestărilor din acest an declarat de Sf. Sinod ca fiind „Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului” și a adunat un impresionant sobor de preoți și numeros popor care nu a uitat pe cei prigoniți pe nedrept în temnițele din perioada de tristă amintire a regimului totalitar.
Dincolo de slujba de astăzi, să ne rugăm cu toții, ca să ne dăruiască Mântuitorul Hristos, Domnul istoriei și Împăratul veacurilor, pace și armonie în societatea românească, astfel încât, anumite vremuri totalitariste să fie apuse pentru totdeauna în sânul poporului român. Troița proaspăt sfințită a fost ridicată tocmai în amintirea celor care au fost asupriți de autoritățile comuniste și de asemenea, ne-am adunat la umbra Crucii Mântuitorului Hristos, Martirul Suprem al Creștinătății, care i-a întărit pe toți cei care L-au mărturisit în vremuri de restriște”, a declarat părintele Dragoș Munteanu, protopopul Protoieriei Roman.