Activități de ecoteologie, în Parohia Izvoarele

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în perioada 10-12 aprilie a.c., la Parohia Izvoarele din Protoieria Bacău, a avut loc întrunirea Grupului parohial de ecoteologie Sfântul Maxim Mărturisitorul.

Sub coordonarea preotului paroh Ciprian Cloșcă, participanții au fost invitați la curățarea de deșeuri a mediului înconjurător și la păstrarea unui climat care să reflecte viața duhovnicească în societate, la respectarea naturii și biosferei.

Legătura dintre ecologie și teologie a fost realizată pe baza preceptului biblic: ”Nu vătămaţi pământul, nici marea, nici copacii...” (Apocalipsa 7,3).

Expunându-se viziunea mistagogică asupra Cosmosului a Sf. Maxim Mărturisitorul, enoriașii au fost conștientizați în scopul prezervării întregii creații ca dar a lui Dumnezeu. Au fost înfățișate riscurile create asupra naturii prin deversarea deșeurilor și a reziduurilor toxice în spații deschise, păduri și ape, aspecte ce conduc la alterarea și deteriorarea vieții, cu efecte devastatoare pentru prezent și viitor.

Demersul s-a concretizat practic, strângându-se aproximativ o tonă de diverse deșeuri, mai ales mase plastice, aruncate cu indiferență în natură, acestea fiind predate societății locale de salubrizare.

(Pr. Ciprian Cloșcă)