Activități catehetice în parohiile Protoieriei Sascut

Cu ajutorul lui Dumnezeu şi cu mijlocirea Maicii Sale Preacurate, în perioada 11 - 12 iulie 2021, în Parohia Valea Seacă 1 din Protoieria Sascut a avut loc sărbătoarea prilejuită de praznicul Icoanei Maicii Domnului Prodromița, în această parohie aflându-se o copie a acestei icoane, pictată la Schitul Prodromu din Sfântul Munte Athos şi dăruită parohiei în anul 1909.

Astfel, sărbătoarea  a debutat în ziua de duminică, 11 iulie 2021, cu Slujba Privegherii pentru Icoana Maicii Domnului Prodromița, începând cu ora 18.00, oficiată de un sobor de preoți sub protia preacuviosului părinte stareț Pahomie de la Mănăstirea Deleni,  alături de un număr mare de credincioşi din parohie şi din împrejurimi.

Cu această ocazie au fost aduse spre închinare raclele cu Sfintele Moaște ale Sfântului Eftimie cel Mare de la Parohia Drăguşani şi ale Sfântului  Ierarh Dionisie, Episcopul Cetății Albe Ismail de la Parohia Sascut Sat, moment de aleasă bucurie pentru credincioşii prezenți care au înălțat rugăciuni către acești importanți Sfinți ai Ortodoxiei.

Sărbătoarea a continuat a doua zi, luni, 12 iulie începând cu Sfânta Liturghie, urmată de slujba Agheasmei Mici şi de procesiunea cu Sfânta Icoană a Maicii Domnului împreună cu Sfintele Moaşte. Credincioșilor prezenți li s-au alăturat cei 46 de copii din cadrul Școlii de Vară, purtând costume naționale.

Marele eveniment duhovnicesc a fost întregit și de activitățile celorlalte parohii ale comunei, Valea Seacă 1, Mândrișca și Cucova, care au desfășurat în tot acest timp proiecte catehetice de tip școală de vară după cum urmează: 

Parohiile Valea Seacă 2 și Cucova au implicat un număr mare de copii, organizați în acest timp de preoții Popa Adi-Cătălin și Racoviță Marin. Aceștia au participat la ateliere de pictură, jocuri de cunoaștere, desene pe asfalt și activități sportive pe terenul de fotbal al comunei. De asemenea, a fost prezentată Cateheza intitulată “Importanța sfintelor icoane în viața creștinului”.

În Parohia Mândrișca, pe parcursul acestor zile de activitate, au fost implicați 25 de copii ai parohiei și 8 cadre didactice voluntare de la Școala cu clasele I-VIII din localitate. Perioada școlii de vară a debutat cu Sfânta Liturghie săvârșită în parohia învecinată cu ocazia Prăznuirii Icoanei Prodromița iar mai apoi au avut loc activități creative și sportiv-distractive, confecționare de măști decorative și susținerea catehezei despre “Internet și pericolele acestuia”.

Delegat al Protoieriei Sascut la aceste frumoase proiecte eparhiale a fost părintele secretar Popa-Adi Cătălin, care alături de domnul asistent social Apostu Ionuț - Alexandru au participat la activitățile acestei perioade și totodată au transmis celor prezenți binecuvântarea Chiriarhului locului.