Activitatea social-filantropică și misionară în Eparhia Romanului și Bacăului, în anul 2021

Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, prin Sectorul Social - Filantropic și Misionar, în contextul Anulului omagial al pastoraţiei românilor din afara României,  cu binecuvântarea și implicarea directă a Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, în anul 2021 au fost sprijinite  41.826 persoane vulnerabile, prin implementarea a 7 proiecte  eparhiale și 8 programe  eparhiale, suma totală a acestora ridicându-se la 5.774.548 RON. Toate aceste fonduri provin din proiecte comunitare, fonduri proprii ale instituțiilor, finanțări nerambursabile pentru proiecte sociale, donații și sponsorizări.

Programele și proiectele sociale eparhiale au fost derulate prin intermediul Biroului de Asistență socială din cadrul celor 5 protopopiate și a celor 16 ONG-uri eparhiale.

 

           Sectorul Social – Filantropic și Misionar, are în componența sa mai multe departamente, cu următoarele atribuții: Biroul eparhial de Asistență socială (preluare, evaluare și aprobare cereri sprijin financiar/material persoane vulnerabile); Departamentul ONG eparhial (coordonarea celor 16 organizații eparhiale care funcționează cu binecuvântare arhierească); Departamentul Pro-Vita (înființare și coordonare centre de consiliere și  sprijin pentru copii și părinți, cât și departamentele Pro-Vita din protopopiate); Departamentul proiecte și programe eparhiale (7 proiecte    și  8 programe eparhiale  aflate în derulare,  monitorizare și evaluare); Departamentul misionar (coordonarea preoților eparhiei de  caritate din cadrul Ministerului Justiției, Ministerul Sănătății, MAI, MAPN).

A. PROGRAME SOCIAL – EDUCATIONALE ȘI MEDICALE

 

1. Programe destinate copiilor din familiile dezavantajate și părinților lor:, ,,Copilul  ca dar al lui Dumnezeu”,  ,, Fă parte chiar de ești departe”, ,, Dăruind vei dobândi”,  ,, Dărnicie în timp de pandemie ”,  ,,Darul tău de Paște, bucurie-n suflet naște  ” -  prin care copii alături de părinții sau bunicii lor au participat la activități recreative, copii au primit cărți de religie și dulciuri, dar si pachete constând în alimente, medicamente, haine, rechizite, jucării; s-au oferit numeroase  pachete cu alimente membrilor familiilor nevoiașe; prin aceste programe au fost dăruite pachete la peste 3250 persoane, suma totală a acestora fiind de aproximativ 188.900 lei.

 

2. Cantinele sociale, prin programele de oferire a hranei calde:  „Prânzul pe roate”, ”Masa Bucuriei”, „Prânzul Ștefanian”, „Masa pe roți”, au continuat și în acest an să sprijine atât familiile încercate, cât și pe cei mai defavorizați, prin oferirea unei mese calde zilnice sau ocazional, pentru 5571 beneficiari, provenind din familii defavorizate sau marginalizate. Valoarea totală a programului se ridică la suma de  446.699 RON.

 

3. Programul de case sociale „ O casă pentru bucuria familiei”, prin care s-au construit 2 case sociale pentru o familiile cu mulți copii și o casă pentru un tânăr bolnav încadrat în gradul I de handicap. Astfel de aceste ajutor au beneficiat 11 persoane. Valoarea totală a programului se ridică la suma de  105.800 RON.

 

4. Proiectul socio – educațional „Hristos, lauda bătrâneților mele”, si "Iisus, calea bătrâneților mele",  având ca beneficiari persoanele vârstnice, având ca scop apropierea și mai mult a credincioșilor de valorile și tradițiile Bisericii și de a forma un grup omogen de seniori pentru care parohiile să ofere în mod constant numeroase activități cu caracter catehetic și educațional. De acest program au beneficiat peste 2000 de persoane vârstnice. Valoarea totală a programului se ridică la suma de  480.000 RON.

 

5. Program social eparhial „Papuci pentru cei mici”, program ce  vine în sprijinul unor familii cu posibilități financiare reduse, prin care 920 de  copii  proveniți din familii defavorizate, dar care fac parte din asociațiile și protopopiatele din întregul cuprins Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului primesc o pereche de încălțări noi prin dragostea unui producător local de încălțăminte. Valoarea totală a programului se ridică la suma de  110.400 RON.

6. Programul Social Eparhial „În temniță am fost și ați venit la Mine  cu scopul principal de a conștientiza tinerii asupra riscului la care se pot expune elevii din școli și licee. Campaniile de prevenție și de informare au rolul de a trage un semnal de alarmă față de fenomenul tot mai răspândit al delicvenței juvenile și al consumului de stupefiante. Tinerii sunt într-o căutare permanentă a unui sens în viață și, din păcate, de foarte multe ori, ei aleg să fie altfel decât trebuie să fie. Consecințele nu sunt cele mai favorabile. Totodată s-au împărțit  200 pachete cu alimente, papuci sau obiecte igeinico- sanitare către cei încarcerați în penitenciarele de pe raza Eparhiei Romanului și Bacăului. Valoarea totală a programului se ridică la suma de  10.000 RON.

7. Program eparhial Un tătic în cer, un părinte pe pământ”, program pentru  preotesele văduve și copiii preoților din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului rămași fără tată la o vârstă fragedă. Beneficiarii acestui proiect sunt în număr de 25, respectiv 13 copii minori din cele 7 familii care, de altfel, sunt sprijinite financiar lunar, pe parcursul întregului an, din Fondul Eparhial Filantropia, pentru preoți. Valoarea totală a programului se ridică la suma de  93.360 RON.

8. Programul social eparhial „Vrei să fii bun de Crăciun ?”, s-a derulat în perioada lunii decembrie  în cadrul tuturor protopopiatelor și ONG-urilor eparhiale din  Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, beneficiarii fiind 6000 de copii cu risc de abandon școlar și marginalizare socială care au primit un mic cadou de la alți copii de vârsta lor, care și-au permis alocarea unei sume modice pentru achiziționarea unui cadou de Crăciun. Valoarea totală a programului se ridică la suma de  431.870 RON.

 

 

B. PROIECTE EPARHIALE

1. ”Donație pentru educație” – proiect eparhial ce a continuat și în anul 2021 prin care s-a oferit un sprijin consistent pentru mai mulți copii, aceștia  primind kituri școlare sau dispozitive electronice absolut necesare procesului educativ on-line. 1150 elevi au beneficiat de acest program. Valoarea totală a programului se ridică la suma de  45.000 RON.

2. Proiectele eparhiale „Fii dar din darul lui Dumnezeu!” și „Fă Rai din ce ai!”  prin care 450 de persoane vulnerabile au primit articole de îmbrăcăminte și încălțăminte, jucării, detergenți și electrocasnice. Valoarea totală a programului se ridică la suma de  12.600 RON

3. Proiect eparhial „Dizabilitatea naște solidaritate” având drept scop crearea unei rețele de suport pentru sprijinirea copiilor și tinerilor cu dizabilități și îmbunătățirea calității vieții. Au fost sprijinite 30 de persoane cu dizabilități. Valoarea totală a programului se ridică la suma de  5000 LEI.

4. Proiect eparhial „Donează sânge, salvează o viață” prin care clericii și credincioșii Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului au susținut persoanele vulnerabile (cele care necesită transfuzii de sânge și plasmă) de pe cuprinsul eparhiei. Au donat sânge și plasmă peste 100 de persoane.

5. Proiect eparhial  „Lăsați copiii să vină la Mine și nu-i opriți!” prin care, la început de an școlar 1500 de copiii, ce provin din medii defavorizate,  au primit câte un ghiozdan și rechizite.  Valoarea totală a programului se ridică la suma de  31. 458 RON.

6. Proiect intereparhial Mihai Eminescu - poetul românilor de pretutindeni.” - în contextul Anului omagial al Pastorației românilor din afara României și a Zilei Culturii Naționale, în ianuarie 2021, Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, prin Sectorul social-filantropic și Sectorul cultural, alături de Episcopia Basarabiei de Sud, a organizat proiectul socio - cultural intereparhial ,,Mihai Eminescu - poetul românilor de pretutindeni”. Proiectul a avut în componența sa și un concurs eminescian, participanţii înscrişi, în număr de 253 de elevi, au fost atât din România, cât şi din diaspora (Republica Moldova şi Ucraina). Concursul s-a desfăşurat pe două categorii: ,,artiştii mici’’ ( clasele I-IV), ,,artiştii mari’’ (clasele V-VIII). Participanţii au avut de pregătit, la alegere, compuneri, poezii şi desene având ca reper temele specific eminesciene. Valoarea totală a programului se ridică la suma de  10.000 RON.

7. Proiectul Național Catehetic 2021 intitulat de către Patriarhia Română „Biserica – familia românilor de pretutindeni” implementat în toate cele 5 Protopopiate ale Eparhiei. 4248 copii au beneficiat de acest program. Valoarea totală a programului se ridică la suma de  152.500 RON.

 

C. CENTRE DE CONSILIERE ȘI SPRIJIN PENTRU PĂRINȚI ȘI COPII ȘI DEPARTAMENTELE PRO-VIAȚĂ

1. Proiect ,,Sănătatea trupului și a sufletului, contează pentru toți" – prin care 150 de persoane au primit consiliere psihologică și spirituală ( familii și copii aflați în dificultate).

2. Departamentele  PRO- VITA din cele 5 protopopiate au sprijinit numeroase familii și mămicile din maternitățile eparhiei , donând kituri igienico - sanitare, trusouri pentru nou născuți și desfășurând numeroase campanii, ateliere de promovare a vieții și de conștientizare a importanței familiei și a castității tinerilor înainte de căsătorie.  Totodată au avut loc în luna martie ,declarată  Luna pentru viață, Marșul pentru viață. S-au donat peste 500 de pachete și trusouri pentru nou născuți. Valoarea totală a programului se ridică la suma de  35.000 RON.

3. Centrele de Consiliere și sprijin pentru părinți și copii, aparținând ONG-urilor eparhiale, au oferit suport material și financiar (haine, burse școlare, alimente neperisabile, rechizite, etc.), cât și informații despre valoarea vieții și a importanței familiei creștine către 100 de persoane.

 

D. ȘCOLILE SOCIALE DE VARĂ 

1. Școlile de vară  „Joc și creație" , „Vacanță în tinda Bisericii”, ,,La început de drum – desenează și pictează frumos copilăria”,  „Stropi de fericire”,  „HRISTOS - bucuria noastră", „FAPTe pentru zâmbetele lor”, „Hristos în mijlocul copiilor” , „Acasă la Sfântul Nicolae” - desfășurate în perioada iulie - septembrie cu activități sociale, educative, duhovnicești și recreative pentru peste 4000  de copii. Valoarea totală a programului se ridică la suma de  137.400 RON.

 

2.Tabere de vară –  „Didascalos", „Troița din satul meu ", „Înapoi la origini" unde 200 de tineri au participat la  ateliere de dezvoltare personală , activități educaționale, sportive și recreative realizate de voluntari: sesiuni de cunoaștere, de comunicare, competiții sportive, concurs de șah, jocuri olimpice, drumeții, pelerinaje,  vânătoare de comori, pictură pe sticlă, ,,Întreabă preotul", Sfânta Spovedanie și Sfânta Împărtășanie în cadrul căreia tinerii s-au împărtășit. Valoarea totală a programului se ridică la suma de  35.000 RON

3. Afterschool de vară Sf. Anastasia în care 20 de elevii au participat în perioada iunie- august de dimineața până după-amiaza la ora 18.00, la toate atelierele și activitățile gândite special pentru ei, în funcție de categoria de vârstă și interesul fiecăruia. Posibilitățile de petrecere a timpului au fost multiple: echitație, desen, dans, tir cu arcul, gastronomie, tenis de masă, puzzle, tiroliană, trambulină, fișe tematice, ieșiri în salină, drumeții, picnic, film. Valoarea totală a programului se ridică la suma de  20.000 RON.

 

E. FINANȚĂRI NERAMBURSABILE PENTRU PROIECTE SOCIALE

Asociația Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja a implementat, în anul 2021, trei proiecte sociale din fonduri nerambursabile. Un proiect prin  Program Operațional Capital Uman (POCU) -Proiect nr. 139768, intitulat: „De la marginalizare la integrare socio - educațională și medicală a grupurilor vulnerabile din teritoriul GAL Valea Trotușului" cu suma investită de 622.252 RON  și două proiecte de infrastructură socială  prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale: Autorizarea lucrărilor de investiții în infrastructura socială pentru grupurile vulnerabile prin construirea unei clădiri (ambulatoriu pentru copiii și tinerii cu dizabilități: Sindrom Down, Autism, ADHD) cu suma investită de 103.277,44 RON și Centru de zi pentru tineret și copii,  cu suma investită de 105.470 RON. Beneficiarii acestor proiecte sunt în număr de 260 persoane.

F. AJUTOARE  FINANCIARE ȘI MATERIALE DĂRUITE DE UNITĂȚILE DE CULT PERSOANELOR AFLATE ÎN RISC DE SĂRĂCIE ȘI EXCLUZIUNE SOCIALĂ

Unitățile de cult din cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului au oferit, pe parcursul anului 2021, ajutoare financiare în valoare de 992.982 Ron, iar ajutoare materiale în valoare de 1.599.580 RON către 10.888  beneficiari de pe tot cuprinsul Eparhiei. (Pr. Ilarion Mâță)