Activitatea catehetică desfășurată în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului în anul 2018

24 Decembrie 2018

Cu binecuvântarea și implicarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, în anul centenar 2018 activitatea catehetică desfășurată în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului prin Biroul de catehizare a tineretului din cadrul sectorului Cultural a fost una deosebită. Implicarea activă și constantă a preoților din parohiile protopopiatelor Roman, Bacău, Onești, Moinești, Buhuși și Sascut a făcut ca multiple proiecte catehetice din anii precedenți să continue, iar altele noi să prindă contur și să fie implementate prin sprijinul necondiționat al părinților protopopi.

  1. Programul „Hristos Împărtășit Copiilor”, proiecte cultural-catehetice

     Prin grija IPS Arhiepiscop Ioachim s-au binecuvântat locații noi, atât în parohiile urbane, cât și în parohiile din mediul rural, în care preoții, ajutați de profesorii de religie, să poată implementa proiectul „Hristos împărtășit copiilor” în condiții cât mai bune.  În timpul anului școlar 2017-2018, unele parohii au derulat mai multe concursuri sub genericul „Hristos împărtășit copiilor”, în cadrul cărora peste 1500 de tineri au fost premiați cu diplome și premii.

  1. Concursul Național de Creație ,,UNIREA-LIBERTATE ȘI UNITATE

Acest concurs catehetic, s-a derulat în 20 de parohii din mediul rural și urban din cele șase protopopiate ale Eparhiei, în perioada 25 decembrie 2017 - 30 martie 2018, fiind adresat copiilor, preoţilor şi profesorilor de religie implicaţi în programul catehetic „Hristos împărtăşit copiilor“ și nu numai. Acesta a implicatul un număr de 2170 de tineri.

Cele șase proiecte catehetice, reprezentând fiecare protopopiat, au fost evaluate şi jurizate de o comisie desemnată de către Chiriarh, după criteriile stabilite în metodologia de concurs: conceperea şi aplicarea proiectului.

La finalul Sfintei Liturghii oficiată în ziua Sfinților Împărați Constantin și Elena, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României a premiat Preoții și reprezentanții copiilor ai Concursului Național. Între premianți au fost și reprezentanții Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

  1. Proiectul Cultural-Catehetic Eparhial Cateheze în Parohii”

Programul Ca toți să fie Una în Hristos DomnulAcest program face parte din cadrul Proiectului Cultural-Catehetic Eparhial “Cateheze în Parohii”, fiind un set de cinci cateheze concepute pe tema anului omagial. El este adresat tuturor preoților care desfășoară activități catehetice pentru enoriașii lor în parohii într-un stil ordonat și organizat  prin Centrele cultural-catehetice parohiale. Proiectul a fost implementat în cele șase protopopiate beneficiari fiind un număr total de  3538 tineri și adulți.

  1. Proiectul Eparhial Cultural-Catehetic ȘCOALA DE VARĂ

Proiectele cultural-catehetice parohiale tip „Școala de Vară" derulate în mod organizat prin Biroul eparhial de catehizare din cadrul Sectorului Cultural al Administrației Eparhiale, cu sprijinul protopopiatelor Roman, Bacău, Onești, Moinești, Buhuși și Sascut și a unui considerabil număr de parohii au adunat și implicat 5906  de copii și tineri în perioada lunilor iunie, iulie și august 2018, în activități catehetice, culturale și educative.

Sub egida ,,Școala de Vară” în cele peste 100 parohii implicate, din cele șase protopopiate ale Eparhiei, mii de copii și tineri au fost antrenați și implicați în comunitățile parohiale, acolo de unde provin, cu sprijinul unor preoți inimoși ajutați de membrii din consiliile parohiale, derulând într-un mod bine organizat tot felul de activități cultural-educative și de catehizare.

Pelerinaje, ateliere de creație, jocuri sportive (tenis, șah, fotbal, badminton etc.), muzică, pictare de icoane, educație civică, igienă, pictură, sculptură, dezbateri pe diferite teme religioase, literare, științifice și de alimentație sănătoasă, croitorie tradițională, au fost printre preocupările pe care preoții implicați în aceste proiecte au reușit într-un mod profesional să implice copiii cu rezultate bune la învățătură, dar și pe cei cu dorința de cunoaștere a Tainelor lui Dumnezeu.

La cursurile cultural-catehetice de tipul Școala de Vară -2017, au luat parte în mod activ un număr de 5906 de tineri și copii cu vârste cuprinse între 5-20 ani.

5. Conferinte pentru tineri

Acestea nu au lipsit din atenția protopopiatelor care au ales ca invitați de seamă diferite personalități ale vremii actuale. Au fost organizate peste cinci conferințe pe raza Eparhiei, la ele participând peste 2000 de credincioși mici și mari.

  1. Tabere și Pelerinaje pentru tineri

Peste 500 de tineri au fost implicați în diverse tabere și pelerinaje.

La Tabăra „TRADIȚIE ȘI NOUTATE” derulată în Arhiepiscopia Romanului Și Bacăului au participat peste 25 de tineri din diverse Eparhii ale Patriarhiei Române.

Tabără Culturală "Unire și Unitate Româno-Basarabeană"

280 de tineri au fost implicați în activități comune din România și Basarabia, cu directa implicare și sprijinul Protopopiatului Sascut.

  1. Proiecte catehetice în protopopiate: Tânărul Băcăuan și Tânărul Oneștean

La Bacău au fost implicați 120 de tineri, iar la Onești au fost implicați 100 de tineri. Ambele proiecte s-au derulat în premieră în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.

  1. Proiectul Catehetic Toacă și Ie Moldovenească -Onești

Concursul se înscrie între proiectele catehetice ale Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, cu un mare impact în rândurile copiilor și tinerilor, la această a treia ediție participând 50 de tineri din cuprinsul Eparhiei. Acesta se desfășoară annual, fiind organizat de către Protopopiatul Onești.

  1. Activități catehetice ale Asociațiilor pentru tineri

În prezent, pe raza Arhiepiscopiei funcționează trei asociații de tineret, mai exact este vorba despre  ATOR Roman, ATOR Onești și Ascor Bacău.

(Pr. Daniel-Ionel Marari - Inspector eparhial, Biroul de catehizare a tineretului)