Acțiune comună de conștientizare a lipsei vizibilității persoanelor cu dizabilități în societate, inițiată de Asociația de la Hârja

În aceste zile, Asociația "Sfântul Voievod Ștefan cel Mare" - Hârja găzduiește membrii trupei Les Chobeaux Theatre din Cluj pentru realizarea unei producții teatrale atent și detaliat documentate, dedicate conștientizării problemelor și dificultăților cu care se confruntă persoanele cu dizabilități.

Echipa de tineri masteranzi non-conformiști care realizează producții de teatru, animații stradale și evenimente interactive pentru copii și adulți și workshop-uri din anul 2021, atât în calitate de traineri în cadrul atelierelor, cât și participând cu spectacole invitate la diverse festivaluri, au poposit la Hârja pentru a cunoaște poveștile de viață, dificultățile și problemele cu care se confruntă beneficiarii Centrului de Recuperare Neuromotorie pentru Copii și Tineri cu Dizabilități "Sf. Parascheva". Interviuri, documentare, povești, filmări, relatări de viață ale beneficiarilor, familiilor acestora, dar și a echipei de terapeuți ai Centrului, conturează firul narativ al unui documentar și scenografia unei producții teatrale care se dorește a ridica gradul de conștientizare a problemelor cu care se confruntă copiii și tinerii cu dizabilități proveniți din zonele rurale, dezavantajate.

Dizabilitatea este o "stare fizică, psihică sau mintală, care limitează o persoană în deplasare, activitate, receptare". Dizabilitatea fizică presupune o limitare a funcționării fizice, a mobilității, a dexterității sau a rezistenței unei persoane. La cealaltă extremă, întâlnim și alte dizabilități, precum cele neurologice sau îmbătrânirea, care includ deficiențe ce limitează și alte aspecte importante ale vieții cotidiene, precum: tulburările respiratorii, orbirea, epilepsia, degenerarea cognitivă și problemele de somn. Din păcate, dizabilitatea a fost și este văzută drept ceva sumbru, negativ și chiar un subiect tabu, iar persoanele cu dizabilități ajung să fie discriminate, repudiate și plasate în azile și clinici de profil din cauza situației lor și a stării de sănătate. Din cauza acestor mentalități discriminatorii, persoanele cu dizabilități sau familiile acestora se confruntă zilnic cu fel și fel de stereotipuri, luptă continuu pentru a fi acceptate de societate, pentru a avea acces la educație, pentru a se integra în câmpul muncii etc. Les Chobeaux Theatre este o companie independentă de producție de teatru și conținut video înființată în 2022, în cadrul programului INNOTECH Antreprenori de Viitor (2022). Compania are ca membrii fondatori absolvenți ai generației 2019-2022, ai secțiilor de Arta Actorului, Regie de Teatru și Teatrologie, din cadrul Facultății de Teatru și Film a Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca.

 (Bianca Negoiță – terapeut ocupațional, Asociația Hârja)