90.000 de persoane vulnerabile sprijinite în anul 2023 de către Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

În cadrul sedinței Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului din 27 ianuarie 2024 a fost evaluată și activitatea Sectorului Social – Filantropic și Misionar, care, cu binecuvântarea și implicarea directă a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, cu sprijinul protopopiatelor, parohiilor și ONG-urilor eparhiale, a desfășurat o serie de activități de ajutor și suport pentru comunitatea locală. În cursul anului 2023, Sectorul a implementat cu succes 13 programe și 6 proiecte eparhiale, oferind sprijin direct pentru 89.152 de persoane vulnerabile, cu o valoare totală a fondurilor de 10.293.254 RON. Aceste resurse financiare provin din surse variate, inclusiv proiecte comunitare, bugetul Centrului eparhial, fonduri proprii ale instituțiilor, finanțări nerambursabile pentru proiecte sociale, donații și sponsorizări.

Sectorul Social - Filantropic și Misionar are o structură complexă, cuprinzând mai multe departamente, fiecare cu atribuții specifice. Printre acestea, se remarcă Biroul eparhial de Asistență socială, responsabil cu preluarea, evaluarea și aprobarea cererilor de sprijin financiar sau material pentru persoanele vulnerabile. De asemenea, Departamentul ONG eparhial coordonează 23 organizații eparhiale având binecuvântarea arhierească.

În cadrul Departamentului Pro-Vita, au fost deschise centre de consiliere și sprijin pentru copii și părinți, atât la nivel local, cât și în protopopiate. De asemenea, Departamentul proiecte și programe eparhiale gestionează 6 proiecte și 13 programe aflate în derulare, monitorizare și evaluare.

Un aspect semnificativ îl reprezintă și Departamentul misionar, care coordonează preoții eparhiei implicați în activități de caritate în colaborare cu Ministerul Justiției, Ministerul Sănătății, MAI și MAPN.

Astfel, Eparhia a demonstrat angajamentul său față de comunitatea locală și a adus o contribuție semnificativă în sprijinul persoanelor vulnerabile, reflectând valorile creștine și social-filantropice.

__________________________________________________________________________________________________________

A. PROGRAME SOCIAL – EDUCAȚIONALE ȘI MEDICALE

  1. Programul social eparhial „Darul Vlădicăi” desfășurat  în 7 localități din comuna Stănița, județul Neamț:  În  contextul deprivării materiale, a îmbătrânirii populației, a agravării stării de sănătate,  Înaltpreasfințitul Părinte IOACHIM, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, cu sprijinul logistic al Fundației „Episcop Melchisedec”,  a venit în sprijinul persoanelor cu probleme de sănătate severe, persoanelor cu un nivel de sărăcie ridicat sau familiilor ce au nevoie de susținere în creșterea copiilor,  prin implementarea programului social „Darul Vlădicăi”.  Câte 120 de persoane vulnerabile din fiecare sat al comunei au primit sprijinul adecvat nevoilor identificate de personalul primărie: medicamente, haine, hrană și alte servicii absolut necesare traiului de zi cu zi. Valoarea totală a programului se ridică la suma de  150.000 RON.
  2. Cantinele sociale: prin programele de oferire a hranei calde:  „Prânzul pe roate”, ”Masa Bucuriei”, „Prânzul Ștefanian”, „Masa pe roți”, au continuat și în acest an să sprijine atât familiile încercate, cât și pe cei mai defavorizați, prin oferirea unei mese calde zilnice sau ocazional, pentru 17.006 beneficiari, provenind din familii defavorizate sau marginalizate. Valoarea totală a programului a fost suma de  1.348.980 RON.
  3. Programe destinate copiilor din familiile dezavantajate și părinților lor:, ,,Copilul  ca dar al lui Dumnezeu”,  ,,Fă parte chiar de ești departe”, ,, Dăruind vei dobândi”,  ,,Darul tău de Paște, bucurie-n suflet naște”: prin care copii împreună cu părinții sau bunicii lor au participat la activități recreative, copii au primit daruri si pachete constând în alimente, medicamente, haine, rechizite, jucării, etc;  au fost dăruite pachete la peste 5000 persoane, suma totală a acestora fiind de aproximativ 650.000 lei, în urma implementării acestor programe;
  4. Programul de case sociale - „Împreună ridicăm o casă”: prin care s-a  început construirea unei case pentru o familie formată din doi părinți și trei copii, după ce fosta lor casă a ars în întregime, împreună cu toate anexele curții. Până în acest moment valoarea programului se ridică la suma de  150.000 RON.
  5. Program social eparhial „Papuci pentru cei mici”, a continuat și pe parcursul anului 2023: Programul a venit  în sprijinul unor familii cu posibilități financiare reduse, prin care 1000 de  copii  proveniți din familii defavorizate, dar care fac parte din asociațiile și protopopiatele din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului. Suma totală pentru cheltuieli se ridică la aproximativ 85.000 RON.
  6. Programul Social Eparhial „În temniță am fost și ați venit la Mine : cu scopul principal de a conștientiza tinerii asupra riscului la care se pot expune elevii din școli și licee. Campaniile de prevenție și de informare au rolul de a trage un semnal de alarmă față de fenomenul tot mai răspândit al delincvenței juvenile și al consumului de stupefiante. Tinerii sunt într-o căutare permanentă a unui sens în viață și, din păcate, de foarte multe ori, ei aleg să fie altfel decât trebuie să fie. Consecințele nu sunt cele mai favorabile. Totodată s-au împărțit  pachete cu alimente, papuci sau obiecte igienico- sanitare către cei încarcerați în penitenciarele de pe raza Eparhiei Romanului și Bacăului către 234 de beneficiari. Valoarea totală a programului se ridică la suma de  26.000 RON.
  7. Program eparhial Un tătic în cer, un părinte pe pământ” ediția a IV- a: program pentru  preotesele văduve și copiii preoților din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului rămași fără tată la o vârstă fragedă. Beneficiarii acestui proiect sunt în număr de 25, respectiv 16 copii minori din cele 8 familii care, de altfel, sunt sprijinite financiar lunar, pe parcursul întregului an, din Fondul Eparhial Filantropia, pentru preoți. Valoarea totală a programului a fost în suma de  38.000 RON.
  8. Programul social eparhial „Vrei să fii bun de Crăciun ?” ediția a IV- a: s-a derulat în perioada noiembrie-decembrie  în cadrul tuturor protopopiatelor și ONG-urilor eparhiale din  Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, beneficiarii fiind copii cu risc de abandon școlar și marginalizare socială care au primit un mic cadou și de la alți copii de vârsta lor, care și-au permis alocarea unei sume modice pentru achiziționarea unui cadou de Crăciun, în colaborare cu profesorii de religie și școlile partenere. De asemenea, și vârstnicii cu posibilități materiale foarte reduse și cu stare de sănătate precară au primit daruri. În total au fost  aproximativ 15.000 de beneficiari. Pentru derularea  programului a fost necesară suma de  1.250.000 RON.
  9. Programul social eparhial „Banca pentru rechizite”: S-a desfășurat o campanie de donare de rechizite, destinate copiilor cu posibilități reduse din centrele de zi din cadrul eparhiei (ghiozdane școlare, caiete, acuarele, ascuțitori, blocuri de desen, carioci, cărți de colorat, truse de geometrie, coperți și etichete școlare, creioane școlare, colorate și cerate, instrumente de scris, culegeri, foarfece, hârtie creponată și glasată, lipiciuri, penare, pensule, plastilină, radiere). Numărul  total al copiilor din centrele de zi ale eparhiei Romanului și Bacăului a fost de 2965.
  10. Programul eparhial social-educațional „Luna copilăriei” în Eparhia Romanului și Bacăului: Copiii centrelor de zi, și nu numai, au fost implicați în activitățile socio-educaționale derulate pe parcursul lunii iunie, proclamată „Luna copilăriei”. Primul eveniment a fost prilejuit de serbarea Zilei internaționale a copilului, 1 iunie. Pe tot parcursul lunii iunie, angajații și voluntarii instituțiillor de cult și cele sociale din Eparhia Romanului și Bacăului, au oferit clipe deosebite pentru cel puțin 1000 de copii, prin multe jocuri, ieșiri în aer liber, pelerinaje, tabere de vară, școli de vară, acțiuni sociale de întrajutorare (oferirea de haine și încălțăminte noi, alimente, consultații medicale  gratuite, și altele), meditații gratuite oferite de cadrele didactice voluntare, cât și alte multe surprize plăcute oferite copiilor participanți. Valoarea totală a proiectului s-a ridicat la 150.000 RON.
  11. Programul social–medical eparhial „Screening și diagnostic în boala cronică de rinichi”: Prin parteneriatul semnat între Clinica Sante și Sectorul Social al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului  ne-am  propus să creștem gradul de conștientizare asupra semnificației, impactului, consecințelor și a măsurilor de prevenție pentru boala cronică de rinichi, actuala denumire a insuficientei renale, devenită în ultimii ani o problemă majoră de sănătate publică. În cadrul acestui proiect s-au realizat minim 1000 de consultații și analize specifice bolilor de rinichi, oferite celor din Protopopiate/ Parohiile / ONG- urile eparhiale/ Mănăstirile/Primăriile/ Cabinetele de medicină de familie/ din cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului;
  12. Programul social eparhial „Bucuria copilăriei pe litoral”: Acest proiect a sprijinit 320 de copii din medii defavorizate ce nu au mers niciodată în vacanță, la mare. Aceștia s-au bucurat de o vacanță pe litoralul românesc, timp de 6 zile, alături de alți copii, voluntari și angajați ai instituțiilor sociale și de cult din eparhia noastră. Valoarea totală a proiectului s-a ridicat la 140.000 lei.
  13. Program social „Vârstnicii comunității”: În contextual Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice în Patriarhia Română, Sectorul social – filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, prin protopopiatele, parohiile și ONG-urile eparhiale, vine în sprijinul vârstnicilor cu probleme de sănătate severe și cu un nivel de sărăcie ridicat, prin implementarea programului social „Vârstnicii comunității” în cadrul a 50 de centre de socializare pentru persoane vârstnice. Astfel, 939 de vârstnici au beneficiat de sprijinirea programului eparhial, iar suma alocată este de aproximativ 380.000 RON.

B. PROIECTE EPARHIALE

  1. „Donație pentru educație” – proiect eparhial ce a continuat și în anul 2023 prin care s-a oferit un sprijin consistent pentru mai mulți copii, aceștia  primind kituri școlare sau dispozitive electronice necesare procesului educativ. Aproximativ 3500 de elevi au beneficiat de acest program. Valoarea totală a proiectului a fost de  510.000 RON.
  2. Proiectele eparhiale „Fii dar din darul lui Dumnezeu!” și „Fă Rai din ce ai!”  prin care 500 de persoane vulnerabile au primit articole de îmbrăcăminte și încălțăminte, jucării, detergenți și electrocasnice. Valoarea totală a proiectului s-a ridicat la suma de  120.000 RON
  3. Proiectul socio – educațional „Hristos, lauda bătrâneților mele”, beneficiari fiind persoanele vârstnice, având ca scop apropierea și mai mult a credincioșilor de valorile și tradițiile Bisericii și de a forma un grup omogen de seniori pentru care parohiile să ofere în mod constant numeroase activități cu caracter catehetic și educațional. De acest program au beneficiat peste 19.000 de persoane vârstnice. Valoarea totală a programului a fost în suma de  450.000 RON.
  4. Proiect eparhial „Donează sânge, salvează o viață” prin care clericii și credincioșii Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului au susținut persoanele vulnerabile (cele care necesită transfuzii de sânge și plasmă) de pe cuprinsul eparhiei. Au donat sânge 147 de persoane acumulând prin 9 campanii de donare aproximativ 41 l de sânge.
  5. Proiect eparhial  „Lăsați copiii să vină la Mine și nu-i opriți!” prin care, la început de an școlar 1500 de copii ce provin din medii defavorizate,  au primit câte un ghiozdan și rechizite.  Valoarea totală a programului a fost de  380.000 RON.
  6. Proiectul eparhial  Dizabilitatea: capacitate și abilitate în normalitate!” prin care ne-am propus susținerea serviciilor de terapie pentru copii, sprijinirea lor și a tinerilor cu dizabilități pentru îmbunătățirea calității vieții. Astfel, în decursul anului 2023, au fost ajutați 160 de copii și tineri cu dizabilități, iar suma alocată fiind aproximativ de 650.000 RON.

C. DEPARTAMENTELE PRO-VIAȚĂ

  1. Departamentele  PRO- VITA. În contextul Strategiei ,,Educație pentru viață”, Sectorul Social-Filantropic și Misionar, prin Departamentul Pro-Vita al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a realizat peste 50 de activități în „Luna pentru Viață”, luna martie a anului 2023, cu ajutorul ONG-urilor și protopopiatelor din cadrul eparhiei. Dintre principalele activități ce se regăsesc în Calendarul Lunii pentru Viață amintim: ajutoare pentru maternități (trusouri, produse de igienă, scutece, lapte praf pentru nou-născuți), conferințe și întâlniri cu tinerii din școli și licee, dezbateri pro-viață cu aceștia, vizionare de filme pro-viață, Ateliere de citit cărți pro-viață pentru copii, Proiectul  „Plantează un copac”- în memoria celor care nu au avut șansa să se nască,  ateliere de confecționat mărțișoare și alte produse ce vor fi oferite mamelor din cadrul maternităților și nu numai; expoziții de mărțișoare și picturiateliere de scrisori pentru mameworkshopuri, campanii de donare de sânge, campanii on-line „Mamă, îți mulțumesc că m-ai născut”, Conferință cu tematica PRO-Viață (invitați Pr. Teofil Anăstăsoaie, actorul Dan Puric, domnul Petru Cernat), Vizită la centrul pentru mamele aflate în criză din cadrul DGASPC – Bacău și alte multe ateliere specifice perioadei, în care vor fi implicați copii, tinerii, dar mai ales vârstnicii, în contextul Anului omagial 2023. Peste 3100 de persoane au beneficiat de aceste activități PRO- VIAȚĂ. Valoarea totală a programului s-a ridicat la suma de  75.000 RON.
  2. Centrele de Consiliere și sprijin pentru părinți și copii, aparținând ONG-urilor eparhiale, au oferit suport material și financiar (haine, burse școlare, alimente neperisabile, rechizite, etc.), cât și informații despre valoarea vieții și a importanței familiei creștine către 150 persoane. Valoarea totală a programului se ridică la suma de  150.000 RON.

D. ȘCOLILE SOCIALE DE VARĂ

  1. Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Bacău (ITOB) 2023 a avut loc la Complexul de servicii socio-medicale pentru persoane vârstnice- Hârja, aducând împreună peste 400 de tineri, din toate cele cinci protopopiate ale Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului cu prilejul Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice. Programul a inclus: Sf. Liturghie, conferință, ateliere intergeneraționale, momente artistice și un festival gastronomic. Suma alocată întâlnirii a fost de aproximativ 85.000 RON.
  2. Tabere sociale de vară  („Știința confirmă religia” , „Înapoi la origini" ediția a III-a)  unde 200 de tineri au participat la  ateliere de dezvoltare personală , activități educaționale, sportive și recreative realizate de voluntari: sesiuni de cunoaștere, de comunicare, competiții sportive, concurs de șah, jocuri olimpice, drumeții, pelerinaje,  vânătoare de comori, pictură pe sticlă, ,,Întreabă preotul", Sfânta Spovedanie și Sfânta Împărtășanie în cadrul căreia tinerii s-au împărtășit. Valoarea totală a programului s-a ridicat la suma de  58.000 RON
  3. Afterschool de vară Sf. Anastasia  - Sub deviza „Zi de zi, vară de vară, de dimineață până seară”, Asociația „Sfânta Anastasia Romana” din Târgu Ocna în cadrul Centrului de zi de tip after-school „Anastasia” activitatea a fost derulată zi de zi, cu aproximativ 40 de copii, prin coordonarea echipei implicată, ce se ocupă zilnic de toate aspectele ce țin de derularea activități. Aproximativ 50 de copii au participat zilnic la After-schoolul de vară și activitățile puse la dispoziție. Valoarea totală a programului a fost în suma de  70.000 RON.

E. FINANȚĂRI NERAMBURSABILE PENTRU PROIECTE SOCIALE

Finanțări nerambursabile de la Consiliul Județean Bacău pentru proiecte sociale și culturale ale eparhiei. În cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului au fost declarate câștigătoare 4 proiecte ale unor organizații care au depus solicitări de finanțare. Aceste organizații sunt: Asociația „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, Asociația „Treime de Arhierei” din Bacău, Asociația „Sfânta Anastasia Romana” Târgu Ocna, și Asociația „Suroti” Mănăstirea Cașin. Pentru domeniul social, bugetul județului pentru anul 2023 a fost de 600.000 RON, pentru cele 8 proiecte câștigătoare din județul Bacău.

F. AJUTOARE  FINANCIARE ȘI MATERIALE DĂRUITE DE UNITĂȚILE DE CULT

Unitățile de cult din cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului au oferit, pe parcursul anului 2023, ajutoare financiare în valoare de 573.757 RON la 2.605 de beneficiari, iar ajutoare materiale în valoare de 2.351.517  RON către 12.000  beneficiari de pe tot cuprinsul Eparhiei.

G. FUNDAȚIA EPISCOP MELCHISEDEC

Fundația „Episcop Melchisedec” Roman, cea mai reprezentativă organizație eparhială, din cele 18 existente, derulează în momentul de față 3 servicii sociale, 4 medicale și 3 educaționale. Ultimele două programe eparhiale implementate, inițiate de președintele fundației, au fost „Bătrânii comunității”, sprijinind zilnic cu hrană caldă 90 de persoane aflate în situații de risc (vârstnici, copii și familii defavorizate) alimente neperisabile, medicamente și altele, și „Vrei să fii bun de Crăciun?”, în care președintele organizației, Pr. Vicar eparhial Pimen Costea, a oferit cadouri de Crăciun la peste 100 de copiii din comunitățile rurale dezavantajate.

 

Pentru anul 2024, în contextul  Anul omagial al pastoraţiei şi îngrijirii bolnavilor şi  a Anul comemorativ al tuturor Sfinţilor tămăduitori fără de arginţi, Sectorul Social - Filantropic și Misionar își propune să sprijine peste 11.000 de pacienți din spitalele, clinicile, cabinetele medicale și centrele medico-sociale  care aparțin eparhiei sau care sunt partenere ale instituției noastre. Drept pentru care, se propun următoarele activități care vor fi derulate cu sprijinul protopopiatelor, parohiilor și celor 23 de ONG eparhiale:

Calendarul proiectului

  •  Taina Sfântului Maslu cel puțin o dată pe lună în fiecare protopopiat (prima vineri din lună);
  •  Parteneriate cu spitale și clinici;
  • Broșuri cu poezii și eseuri publicate la Ed. Filocalia a Episcopiei Romanului și Bacăului, având ca autori pe copiii bolnavi;
  • Întâlniri cu ONG-uri și protopopiatele eparhiei;
  •  Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului. Pentru secția de ONCOLOGIE și PALIAȚIE oferirea unor iconițe plastifiate și cartea de rugăciuni a IPS Ioachim;
  •  Întâlniri cu preoții din spitale;
  •  Practică la centrele sociale ale Eparhiei de către elevii de la Școala Postliceală Sanitară a Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” - Roman;
  •  Ziua mondială a Sindromului Down. Marcarea zilei în toată eparhia prin diverse activități specifice și implementarea parteneriatului cu Asociația Down Active Moldov – Botoșani;
  •  Campanii de informare și conștientizare a elevilor de liceu și gimnaziu cu privire la bolile oncologice și cele provocate de adicții (digitale, consumuri de substanțe stupefiante și psihoactive, alcool etc.);
  •  Ziua Mondială de conștientizare a Autismului. Simpozion-Hârja;
  •  Ziua Mondială a sănătății. Donare de Kit-uri medicale de bază pentru pacienți;
  •  Ziua Mondială a rugăciunii. Rugăciune pentru bolnavi alcătuită de IPS Ioachim care să fie rostită la sfârșitul fiecărei liturghii, valabil pentru toți preoții din toată eparhia, distribuită gratuit la fiecare parohie;
  •  Milostenie financiară și materială pentru familiile copiilor bolnavi cronici; Simpozion Taina omului - firescul vindecării bolnavului - Protopopiatul Onești;
  •  Meditații gratuite pentru copiii cu boli, dar și pentru copiii diagnosticați cu boli rare;
  •  Competiție sportivă eparhială cu premii și excursii pentru copiii și tinerii din eparhie care sunt diagnosticați cu boli rare;
  •  Tabără de vară pentru 50 de copii bolnavi la munte sau la mare;
  •  Bursele școlare „Episcop Melchisedec”- 10  burse școlare pentru copii bolnavi, foarte buni la învățătură și care au posibilități materiale reduse;
  •  Ziua internațională a persoanelor vârstnice. Simpozion Internațional dedicat îngrijirii bolnavilor în contextul anului omagial- Centrul medico-social rezidențial pentru persoane vârstnice - Hârja;
  •  Ziua Internațională a persoanelor cu dizabilități-Activitate la Centrul de Recuperare și Reabilitare a copiilor cu deficiențe de la Hârja;
  •  „Vrei să fii bun de Crăciun?”. Activități de caritate pentru copiii bolnavi din spitale.

Pr. Ilarion Mâță, consilier al Sectorului Social - Filantropic și Misionar