Ziua Bibliei la Colegiul Național Pedagogic „Ștefan Cel Mare” Bacău

Miercuri, 13 noiembrie 2024, Colegiul Național Pedagogic „Ștefan cel Mare” Bacău a fost gazda Proiectului educațional local „Ziua Bibliei 2024”. Activitățile au fost inițiate și coordonate de pr. prof. dr. Alexandrescu Adrian, inspector de specialitate în cadrul ISJ Bacău, prof. Nechita Adrian-Viorel și prof. Chirica Mihaela.

Scopul proiectului a fost acela de familiarizare a elevilor cu textul Bibliei și de dezvoltare a competențelor de lectură a Sfintei Scripturi. Obiectivele activității au fost definirea noțiunilor de Biblie, Testament, cărți canonice, inspirație divină, explicarea alcătuirii Sfintei Scripturi, formarea aptitudinii elevilor de a găsi o trimitere biblică, lectura unor texte din Sfânta Scriptură, argumentarea importanței lecturii Sfintei Scripturi pentru viața cotidiană și cea veșnică a creștinilor și stimularea capacității de lectură a elevilor.

În cadrul activităților, elevii, îndrumați de profesorii coordonatori, au vizionat o prezentare powerpoint care i-a familiarizat cu conținutul Sfintei Scripturi, au luat contact cu textul tipărit al Bibliei, au învățat să recunoască o Biblie ortodoxă și să identifice diferite trimiteri scripturistice.

De asemeni, elevii au vizitat și o mică expoziție cuprinzând diferite ediții ale Sfintei Scripturi. Sfântul Ioan Gură de Aur ne învață că „mare bun este citirea dumnezeieștii Scripturi. Aceasta face sufletul înțelept, înalță cugetul la cer, îl face pe om plăcut, îl determină să nu-și lege sufletul de cele prezente, ci face cugetul nostru să trăiască mereu acolo sus și să săvârșim toate privind la răsplata Stăpânului și cu mare înfrânare să ne îndreptăm spre faptele virtuoase” (Omilia XXXV, 1 la Facere). În încheierea activității, elevii au lecturat împreună cu profesorii pasaje din Sfânta Scriptură.

Pentru folosul intelectual și spiritual al lecturii cuvântului dumnezeiesc, începând cu anul 2006, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât serbarea Zilei Bibliei anual, pe 13 noiembrie, în ziua de prăznuire a Sfântului Ioan Gură de Aur, cel mai prolific exeget al Sfintei Scripturi.

(Prof. Adrian-Viorel Nechita, Colegiul Național Pedagogic „Ștefan Cel Mare” Bacău)