Școală de vară la Parohia Horia, Neamț

În perioada 25 iulie – 7 septembrie 2022, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în parohia Horia s-a desfășura proiectul Școala de vară ,,Împreună, pentru Hristos!”.

Prin acest proiect s-a urmărit, conştientizarea rolului educaţiei în viaţa copiilor şi a posibilităţilor pe care le oferă aceasta pentru integrarea lor în viaţa socială, combaterea  a­bandonului şcolar prin reabili­tarea socio-emoţională şi comportamentală a elevilor participanţi la programele catehetice, încurajarea socializării și a comuniunii și, nu în ultimul rând, asigurarea educaţiei morale, de bază, necesară fiecărui copil.

Proiectul ,,Împreună, pentru Hristos!” este la a șaptea ediție și reprezintă o împlinire a tuturor celor care au crezut în el şi au dăruit din sufletul lor toată dragostea jertfelnică izvorâtă din iubirea lui Hristos şi sădită în inima copiilor. Prin activitățile desfășurate, proiectul și-a propus să încurajeze elevii în dragostea pentru Hristos, în descoperirea de noi aptitudini și atitudini, în formarea sau consolidarea unor deprinderi, să promoveze practici noi privind învățarea, să cultive gustul pentru credință, literatură, artă și frumos, să iubească rugăciunea și să o practice.

Proiectul s-a derulat în fiecare zi de marți a săptămânii în perioada mai sus menționată, și a avut ca spațiu de desfășurare curtea generoasă a bisericii din sat, Așezământul cultural – filantropic, dar și alte locații impuse de calendarul proiectului. Printre activitățile cele mai darnice în amintiri au fost drumeția organizată pe muntele Ceahlău și focul de tabără amenajat pe islazul satului, la aceasta din urmă participând, alături de copii, și părinții acestora.

La acest proiect au participat peste 60 de elevi și cel puțin 15 voluntari, cadre didactice precum și tineri ce au fost, la rândul lor, participanți la primele ediții ale proiectului. Voluntarii precum și susținătorii activităților Școlii de vară au fost recompensați de părintele paroh Smerea Gheorghe la sfârșitul slujbei de Priveghere din cadrul hramului bisericii de la cimitir cu diplome și plachete. Tot în acest cadru solemn au fost dăruite 10 ghiozdane echipate cu rechizite școlare necesare pentru realizarea unui act instructiv – educativ decent pentru elevi cu o situație financiară modestă. Au fost recompensați, totodată, și cei mai activi participanți la Școala de vară, părintele paroh dăruindu-le câte o pereche de role reglabile.

Părintele paroh a adus mulțumiri tuturor donatorilor și ostenitorilor și si-a exprimat încrederea în perpetuarea acestui proiect necesar pentru atragerea copiilor spre Biserică, spre cele spirituale și realizarea unei comuniuni la nivelul comunității.