Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în parohiile Protoieriei Sascut a continuat derularea programului anual catehetic în săptămâna 6-12 Martie.
Astfel, după încheierea primului capitol al acestui plan de cateheză prin care toți cei ce au fost prezenți au aprofundat noțiuni despre Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, prin cea de-a noua cateheză aceștia au audiat o temă frumoasă și actuală: Postul.
În săptămâna dedicată învățăturii despre post, cei prezenți au reținut faptul că acesta este o rânduială specială a creștinismului care alături de rugăciune ajută la înfrânarea poftelor și pornirilor trupești, ajutându-l pe creștin să urce duhovnicește dar și la mântuirea sufletului.
Totodată, părinții în prezentările lor, au împărțit posturile de peste an după mai multe criterii:
După numărul zilelor:
- Posturile de o zi (zilele de miercuri și vineri, Înălțarea Sf. Cruci, Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul, Ajunul Bobotezei)
- Posturile de mai multe zile ( Postul Paștelui, Postul Crăciunului, Postul Sf. Petru și Pavel, Postul Adormirii Maicii Domnului)
După asprime:
- Ajunare desăvârșită
- Post aspru
- Post ușor
Așadar, postul folosește sufletului și trupului deoarece întărește trupul și ușurează și curățește sufletul, fiind izvor de bucurie, așa cum frumos spune Sf. Vasile cel Mare.
De asemenea, auditoriului i-au fost prezentate și temeiurile scripturistice în ceea ce privește postul, atât din Vechiul Testament cât și din Noul Testament, unde exemplul cel mai elocvent îl dă Mântuitorul Însuși.
La final cu toții au avut prilejul de a adresa întrebări în funcție de nelămuririle lor iar preoții au prezentat și chestiuni practice, pentru ca astfel, creștinul să poată înțelege esența postului și modul corect în care el se poate practica.
Pr. Apostu Ionuț Alexandru